Duurzaam Bouwen

Minister zoekt burgers met topideeën over energie

Minister zoekt burgers met topideeën over energie
Stroomversnelling
Minister van energie Bart Tommelein lanceert deze zomer een burgerpanel als onderdeel van Stroomversnelling, het traject naar een gedragen langetermijn-energievisie en een energiepact. Het burgertraject start online en mondt uit in een debat van 150 burgers met energie-experten uit diverse sectoren. ‘Ons hele energiesysteem en de manier waarop we ermee omgaan, staan voor een ongeziene verandering. De uitdagingen zijn zo groot dat we niet alleen de energie-experten, maar zoveel mogelijk Vlamingen mee op de kar willen’ aldus de minister.

‘Stroomversnelling’, zo heet het traject waarmee minister van Energie Bart Tommelein wil komen tot een Vlaamse totaalvisie op energie. De start vond plaats op 16 juni in Living Tomorrow in Vilvoorde. ‘De keuze van de locatie is niet toevallig’ zegt Tommelein, ‘we zullen met z’n allen moeten uitzoeken hoe we de manier waarop we leven kunnen aanpassen aan de uitdagingen van de toekomst. Hoe gaan we efficiënter om met energie? Hoe halen we onze doelstellingen op vlak van hernieuwbare energie? En vooral… hoe maken we het geheel betrouwbaar en betaalbaar voor iedereen? Allemaal vragen die vandaag aan bod kwamen.’

Op het einde van de dag ondertekenden alle betrokken partners – sectorfederaties, beroepsverenigingen en andere stakeholders – een engagementsverklaring. Daarmee verklaarden ze hun actieve en constructieve medewerking aan het traject naar een energievisie en energiepact.

Dit event is nog maar het begin. Experts werken nu verder in aparte werkgroepen. En na de zomervakantie is het de beurt aan de burgers om hun bijdrage te leveren via www.stroomversnelling.vlaanderen. Daar kunnen ze rechtstreeks met elkaar in debat gaan en ideeën delen. ‘Maar daar stopt het niet, ideeën zijn maar waardevol indien ze ook effectief gerealiseerd geraken. We selecteren uit de online panelleden 150 burgers die in oktober met elkaar en met experten in debat gaan. Daarna is het een kwestie van met de beste ideeën aan de slag te gaan en manieren te zoeken om ze in de praktijk te brengen’ zegt Bart Tommelein.

Ook interessant