Verwarming & Sanitair

Jongeren in de ban van geothermie

Niet minder dan 17 Antwerpse en Limburgse scholen werkten het hele schooljaar lang aan STEM-projecten over diepe geothermie. Die resulteerden in een schaalmodel van de Kempense ondergrond, de visualisatie van een warmtenet op een luchtfotografische plattegrond van Mol en Geel, een educatief videogame, maquettes enz. Stuk voor stuk boeiende voorbeelden van eigentijds onderwijs over een toekomstgerichte technologie. Het STEM-project over diepe geothermie werd vrijdag succesvol afgerond door Scholengemeenschap Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee en VITO. Gedeputeerde Ludwig Caluwé was blij dat 1580 leerlingen de proefboorsite het afgelopen schooljaar bezochten. “Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken we jongeren warm voor techniek.”

Naast het toonmoment van de realisaties debatteerden vrijdag de initiatiefnemers over de hoogtepunten van 1 jaar STEM en diepe geothermie en ook over de toekomstperspectieven. Moderator Pascal Paepen leidde Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie van de provincie Antwerpen, Danny Van der Veken, coördinerend directeur KOGEKA, Swa De Schutter, zaakvoerder InnEd en VITO-coördinator STEM, en Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO, door de kruisbestuiving tussen duurzame energiewinning, circulaire economie en toekomstgericht onderwijs.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie van de provincie Antwerpen: “Diepe geothermie zal een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van onze provincie en vanuit de Kempen een pioniersrol vervullen binnen het veranderende Vlaamse energielandschap. Met de 1 580 leerlingen die sinds november de proefboorsite diepe geothermie hebben bezocht, overtreffen we ruimschoots onze oorspronkelijke doelstelling van 1 000. Een volledige geothermie¬centrale kan de vierde grootste uit Europa worden en dus van enorm belang zijn voor onze toekomstige generaties. Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken VITO, Voka Kempen, GoodPlanet en de provincie Antwerpen jongeren warm voor techniek. De provincie Antwerpen zet via tal van projecten en acties sterk in op het fascineren van zoveel mogelijk jongeren voor wetenschap en techniek.”

“Voor het onderwijs was het een geschenk uit de hemel dat VITO besloten had om van bij het begin van de proefboring op de Balmatt-site scholen te betrekken bij deze nieuwe technologie.” vindt Danny Van der Veken, coördinerend directeur van KOGEKA. “Leerlingen kregen de kans om diepe geothermie in al zijn aspecten te leren kennen, en dan nog op de plaats waar tot voor enkele jaren een klassieke kolencentrale stond en vlakbij een nog actieve kernreactor. Een mooier aanknopingspunt om een integraal verhaal over verleden, heden en toekomst van de energiewinning, over ecologie en economie en over geologie en duurzaamheid te vertellen, is moeilijk denkbaar. Tel daar de vernieuwende technieken van het diepboren, de geothermische elektriciteitscentrales en de warmtenetten bij op en je hebt een ideale voedingsbodem voor levensechte STEM-projecten waarmee je de leerlingen kan uitdagen om onderzoekend aan de slag te gaan met een eigentijds thema. 17 scholen uit de Antwerpse en Limburgse Kempen hebben dat alvast een gans schooljaar lang gedaan, met de schitterende resultaten die vandaag tentoongesteld zijn tot gevolg.”

Jongeren in de ban van geothermie

Enthousiasme van de scholen zorgde voor unieke samenwerking

Initiatiefnemer en bezieler, Swa De Schutter, zaakvoerder InnEd en VITO-coördinator STEM, kijkt er als volgt op terug: “Dit was voor VITO een unieke samenwerking! Bij aanvang wisten we helemaal niet hoe ver dit zou kunnen leiden. Maar als we na een jaar terug kijken op alle dingen die gerealiseerd zijn, kunnen we alleen maar vaststellen dat dit onze verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Dit is grotendeels te danken aan het enthousiasme en het voluntarisme waarmee de verschillende scholen het initiatief hebben opgepikt. We hebben niet alleen initiatieven in schoolverband kunnen ondersteunen maar ook de scholen moeiteloos kunnen inschakelen in evenementen die VITO organiseerde en die niet zomaar pasten in een schoolkalender. Met als één van de hoogtepunten het danstheater over geothermie voor en door leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs. Dat was een ongelooflijk boeiende creatieve confrontatie tussen wetenschap en cultuur waar meer dan 3 000 leerlingen en volwassenen getuige van waren.”

“Als lid van het STEM-platform Vlaanderen en vanuit de werking van VITO vind ik STEM en de nadruk op STEM in het onderwijs zeer belangrijk. Met het project over diepe geothermie hebben we willen aantonen dat STEM niet enkel gaat over grote wetenschappelijke – geologische – kennis maar eveneens over dagelijkse technische zaken, van de verwarming van huizen tot het realiseren van diepe boringen. Dat hierbij ook een groene energiebron wordt aangeboord is mooi megenomen”, weet Dirk Fransaer als gedelegeerd bestuurder van de onderzoeksorganisatie VITO. “Met STEM en diepe geothermie hebben we nieuwe ambassadeurs van groene energie gecreëerd, die extra gemotiveerd zijn om in te zetten op aardwarmte om de klimaatdoelstellingen - bedoeld om diezelfde aarde te redden - te realiseren.”

Tot slot lichtte Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, in een videoboodschap toe waarom dit project de steun van de Vlaamse overheid heeft gekregen: “KOGEKA en VITO maken met dit project op een heel concrete manier en met directe betrokkenheid van de jongeren zelf zichtbaar hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn. Zowel voor de oplossing van het energie- en klimaat-vraagstuk, maar ook voor heel wat extra jobs die nieuwe duurzame technologische oplossingen met zich meebrengen. Hiermee spelen zij in op de leefwereld van de jongeren en wakkeren ze hun passie voor STEM aan.”

Ook interessant