Duurzaam Bouwen

Houten damwand veruit meest milieuvriendelijke materiaal

Kiezen voor een damwand uit hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in plaats van staal of kunststof zorgt voor forse milieuwinst. Dat blijkt uit een levenscyclusanalyse van verschillende materialen door onderzoeksbureau EY, in opdracht van FSC Nederland, de VVNH en het Centrum Hout.
Hout is van oudsher een belangrijke grondstof in waterbouwkundige en andere infrastructuurwerken. Vele (tropische) hardhoutsoorten beschikken over houteigenschappen die zich zeer goed lenen voor een gebruik in deze vaak veeleisende omstandigheden. Als grondstof ondervindt hout uiteraard concurrentie van andere materialen. Maar wat is nu in termen van milieu-impact de beste keuze?

LCA onderzoek voor damwand in hout, staal of PVC

Een recente studie uitgevoerd door het onderzoeksbureau EY – in opdracht van FSC Nederland, de VVNH en het Centrum hout – maakte de vergelijking voor een damwand in hout, staal en PVC. Damwanden worden gebruikt in een waterige omgeving, voor het beschermen van oevers tegen afkalving door het water.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat hout het meest milieuvriendelijke materiaal is voor deze toepassing, en dat de verschillen best wel groot zijn. Zo is de milieu-impact van gerecycleerde kunststof in vergelijk met FSC gecertificeerde Azobe liefst 22 keer groter. Voor een stalen damwand is dit zelfs 140 keer meer, wat te verklaren is door de zeer grote energiekost in de productie.

Kiezen voor hout: dubbele winst

Kiezen voor hout betekent eigenlijk een dubbele winst. Naast de goeie score qua milieu-impact ten opzichte van andere materialen, draagt een keuze voor gecertificeerd hout ook bij aan een duurzaam bosbeheer. Kiezen voor hout uit verantwoord bosbeheer is dit zowel direct (bosbehoud en tegengaan ontbossing) als indirect (qua milieu-impact) een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Houten damwand veruit meest milieuvriendelijke materiaal

Ook interessant