Duurzaam Bouwen

Biomassa: noodzakelijk in duurzame energiemix

Biomassa blijft een belangrijke rol kan spelen in onze energievoorziening van de komende jaren. "We moeten het toezicht behouden op de afkomst, toevoer en verwerking van het biomassa (een toezicht dat er vandaag veel sterker is op biomassa dan op fossiele brandstoffen). Maar met het nuttig gebruik van al het lokaal beschikbare biomassa en de invoer van biomassa voor enkele grotere centrales, zetten we een minimum noodzakelijke stap naar de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen en een belangrijke stap naar een veel duurzamere samenleving.", dat zegt Ben Segers, voorzitter van het bio-energieplatform.

De one liners rond biomassa circuleren sinds vrijdag weer in het rond, iedereen die zich wil profileren rond duurzaamheid komt aan het woord, tenminste als je zegt hoe groen wind en zon wel zijn en hoe slecht biomassa voor onze maatschappij zou zijn.

Zon en wind zijn de meest duurzame technologieën. Maar de zon schijnt niet altijd en ook de wind blaast niet continu. Wat gaan we dan doen om deze wisselvalligheid op te vangen? De Tesla en andere batterijen zijn vandaag echt nog niet haalbaar of gaan we de Turteltaks nog wat verhogen? Oude kerncentrales open houden met zowel de risico’s op aanslagen als deze op technisch falen? Fossiele installaties?

Biomassa is evenzeer een duurzame technologie. "De term biomassa moet genuanceerder bekeken worden dan de vele one liners van het voorbije weekend. Wist je dat slechts 57% van een boom gebruikt kan worden voor materiaaltoepassingen? Wist je dat het vele hout dat momenteel naast onze wegen ligt, veelal gewoon versnipperd wordt, blijft liggen en hierdoor ook CO2 uitstoot? Wist je dat de verbranding van biomassa, inclusief alle transport minimum 78% minder CO2 uitstoot dan fossiele brandstoffen? Vind je het wel oké dat onze fossiele brandstoffen uit oa Rusland en het Midden-Oosten komen? Wist je ook dat er vandaag in Vlaanderen bergen biomassa (houtstof en houtresten) beschikbaar zijn, maar deze niet gebruikt kunnen of mogen worden voor energietoepassingen? We verschepen ze liever naar Duitsland, toch ons voorbeeld voor hernieuwbare energie." zo besluit Ben Segers.

Ook interessant