Duurzaam Bouwen

Duurzaamheidscampus FabCity geopend

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft afgelopen maandag FabCity op de kop van het Java Eiland in Amsterdam geopend. De tijdelijke, duurzame campus rond circulaire economie blijft tot en met 26 juni geopend voor publiek. FabCity omvat circa vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes met de focus op de realisatie van een duurzame stad. Thema’s in FabCity zijn: Materials & Fabrication, Smart Living & Working, Education & Research’, ‘Mobility & Transport’, ‘Food & Green’, ‘Water & Climate Adaptation, Data & Commons en Arts & Theatre.

Vormgeven aan de toekomst

“FabCity gaat over de zelfvoorzienende duurzame stad en de nieuwe maakindustrie”, legt Egbert Fransen, cultureel intendant Europe by People en directeur van Pakhuis de Zwijger, uit. Op de campus is volgens Fransen te zien “hoe wetenschappers, bedrijven, ambtenaren, kunstenaars en ontwerpers samen met actieve burgers de stad van de toekomst op dit moment vorm geven. Het gaat daarbij om het experiment, om nieuwe manieren van samenwerken in onverwachte coalities, en over alternatieve wijzen van produceren en financieren.”

Gedurende elf weken wonen en werken studenten, bedrijven, onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers in FabCity. Ze ontwikkelen, testen en presenteren oplossingen als alternatieve vormen van energie, nieuwe manieren van mobiliteit, bouwen met nieuwe materialen en het hergebruiken van afval.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant