Duurzaam Bouwen

Slimme elektriciteitsmeters alleen onder voorwaarden

Nelectra bevestigt dat de slimme meter toelaat om het net beter te beheren. Gezinnen en bedrijven kunnen dankzij de informatie die ze krijgen via deze meter energie besparen maar toch heeft dit ook beperkingen. Een verbruiker zal altijd een basisverbruik hebben waar rekening mee gehouden moet worden. Bovendien kan nu ook al energie bespaard worden zonder slimme meter: zoals de aanschaf van energiezuinige huishoudtoestellen, de installatie van dak- en vloerisolatie en de isolatie van spouwmuren. Verder moet de informatie die verkregen wordt dankzij de slimme meter een middel zijn om het afschakelplan te verfijnen. Nelectra is dus voor de installatie van de slimme meter maar onder voorwaarden.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil in het najaar een onderzoek afronden over het nut van de invoering van de slimme elektriciteitsmeters bij alle Vlaamse stroomverbruikers. Nelectra is voor de installatie van deze energiemeter maar plaatst toch enkele kanttekeningen. Bij de installatie van deze meters is het belangrijk dat ze betaalbaar zijn. Momenteel is de kostprijs nog onduidelijk evenals wie zal opdraaien voor deze kosten. Verder is belangrijk dat wie dankzij de slimme meter aantoont dat zijn verbruik daalt, een gunstiger nettarief moet krijgen aangezien de verbruiker bijdraagt aan de vermindering van de kostenstructuur voor de uitbouw van het elektriciteitsnet.

Nelectra stelt voor om de slimme meters in eerste instantie niet bij iedereen te plaatsen maar eerst te verdelen bij prosumenten, eigenaars van zonnepanelen dus, en bij stroomverbruikers die erom vragen.

De federatie voor de elektrosector benadrukt ook dat een slimme koppeling naar de installatie een absolute noodzaak is: elektrische verwarming en elektrische apparaten zoals diepvriezers, wasmachines en dergelijke die beschikken over een interface moeten gekoppeld worden zodat er intelligent kan gestuurd worden.

Wil de slimme meter een groot effect hebben op het energieverbruik, moet ook onderzocht worden of er ook geen slimme meter voor gasverbruik moet komen want verwarming is een slokop wat energie betreft.

Verder vraagt Nelectra als sector betrokken te worden voor minister van Energie Turtelboom een definitieve beslissing neemt.

Ook interessant