Duurzaam Bouwen

Annemie Turtelboom opent windpark in Olen/Geel

Midden in de industriezone Lammerdries - op het grondgebied van de Kempense gemeenten Geel en Olen - opende Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, donderdagmiddag het nieuwe windpark van EDF Luminus. De zes windturbines werden gebouwd langs het Albertkanaal, op het industrieterrein Lammerdries in Olen en Geel. Zes bedrijven daar hebben ervoor gekozen om een windmolen te plaatsen en op die manier lokaal groene stroom te produceren goed voor het equivalent verbruik van 7.500 gezinnen. Vijf windturbines zijn rechtstreeks op het openbaar net aangesloten. De zesde levert rechtstreeks stroom aan het bedrijf Havi Logistics.

Minister van Energie Annemie Turtelboom opende donderdagmiddag het windpark. Vlaanderen zet zo een nieuwe stap richting de Europese 2020-doelstellingen. Zo moet 10,5% van ons energieverbruik uit hernieuwbare bronnen komen, en 19,5% van onze elektriciteit dient groene stroom te worden. Vandaag zitten we aan 5,8% hernieuwbare energie, en 9,9% groene stroom. “We hebben dus nog een weg af te leggen”, benadrukt minister Turtelboom. “Dergelijke projecten brengen ons dichter bij de doelstelling.”

Het creëren van een draagvlak voor een dergelijk windturbinepark is cruciaal, via informatievergaderingen e.a.. Turtelboom: “Dit project is hier een mooi voorbeeld van. Ze ontvingen geen enkel bezwaarschrift tegen de bouw van deze zes windturbines.”

“Er bestaat wel degelijk een draagvlak voor windenergie in Vlaanderen”, zegt de minister van Energie, verwijzend naar een onderzoek van een aantal jaar geleden, uitgevoerd door het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Daaruit bleek dat 84% van de ondervraagden voorstander is van windenergie.

“Wind- samen met zonne-energie zijn de twee technologieën die vandaag al ver staan in hun ontwikkeling en die tegelijkertijd ook nog een grote ontwikkeling kunnen doormaken. Windturbines worden hoger, de diameter van de rotors wordt groter, en de rendementen stijgen uiteraard mee. Hoge bomen vangen veel wind, en dat betekent dat de steun kan verminderen. Jaarlijks.”

In de periode 2010-2013 betaalden we nog een minimumsteun van 90 euro per MWh. Deze ondersteuning zakt elk jaar. In 2013 was dat nog 83 euro, in 2014 74 euro, en vandaag 63 euro. “En we zijn ervan overtuigd dat deze trend zich zal verderzetten”, zegt minister Turtelboom.

“Het energielandschap van morgen zal er anders uitzien dan dat van vandaag, waarin een substantiële rol weggelegd is voor hernieuwbare bronnen.” Onder de noemer ‘Stroomversnelling’ werkt Annemie Turtelboom aan een project dat de Europese doelstellingen tegen 2020 haalbaar moet maken. Een project dat ook de basis vormt van de toekomst, van dat nieuwe energielandschap.

Ook interessant