Duurzaam Bouwen

Wereldprimeur van Ilumen verovert Zuid­Amerika

Het gaat Ilumen voor de wind. Vorig jaar werkten ze nog succesvol samen met een bedrijf in China om een zonnepaneleninstallatie te optimaliseren. Nu steken ze de Atlantische oceaan over en gaan ze van start met een groots project in Zuid­Amerika. Het Belgische Ilumen kende op eigen bodem al grote successen dankzij de ontwikkeling van hun PID­box. Deze box wordt tussen de installatie en de omvormer geplaatst en herstelt aangetaste zonnecellen. Dit zorgt voor een regeneratie van de zonnepaneleninstallatie tot maar liefst 98% en meer. De box verlengt eveneens de levensduur van de zonnepanelen.

Deze technologie is ook Zuid­Amerika niet ontgaan. Daar werd beslist om een zonnepaneleninstallatie van meer dan 15 MW, wat goed is voor een zonnepark van meer dan 75.000 zonnepanelen, uit te rusten met een PID­Box. Niet alleen toonde de voorafgaande test aan dat de investering terugverdiend is in twee jaar, de levensduur van de volledige installatie wordt ook stevig verlengd. Het park zal nadien ook 2,8GWh meer gaan produceren, wat overeen komt met het verbruik van 700 gezinnen.

“We kenden met de PID­Box een wereldprimeur. Dit project is naast dat van China vorig jaar het beste bewijs dat de rest van de wereld wel degelijk warm loopt voor ons product”, vertelt Ismaël Ben­Al­Lal, project manager bij Ilumen, trots. “Ilumen is ondertussen ook een gekende naam geworden bij fabrikanten van zonnepanelen en de grote EPC’s, installateurs van zonneparken met hoge technische know­how. Er staan eveneens nog projecten op de agenda in Engeland, Israël en New Caledonia. Het gaat ons voor de wind, of voor de zon. Het is maar hoe je het bekijkt!”

Ook interessant