Duurzaam Bouwen

500-ste BEN voorloper (BEN= bijna-energieneutraal)

Sinds februari vorig jaar hebben 500 bouwprofessionelen en organisaties zich geregistreerd als voorloper voor bijna-energieneutraal bouwen (BEN). Zij zijn er al klaar voor om de BEN-principes in de praktijk te brengen. Minister Turtelboom overhandigde vrijdag een BEN-uithangbord aan het Antwerpse bureau voor architectuur en stedenbouw Stramien.

Stramien ontwerpt al jarenlang BEN-woningen, ook al wordt dat pas in 2021 verplicht. Na de nieuwe campus voor de Plantijn Hogeschool aan het Park Spoor Noord in Antwerpen, waar de studenten Wetenschap en Techniek over enkele maanden kunnen intrekken, start binnenkort in Zoersel de bouw van een groot woonproject volgens de BEN-principes: een appartementencomplex met 27 woonheden. “Voor ons is het een uitgangspunt dat bouwen of renoveren op een energie-efficiënte manier gebeurt. Daarom proberen we ook in alle projecten, van groot tot klein, dat bewustzijn mee te geven aan de bouwer en ook de vele voordelen aan te wijzen”, onderstreept Bart Verheyen, architect bij Stramien.

Stramien en de 499 andere BEN-voorlopers trekken de transitie in de bouwwereld op gang. Zij maken het mogelijk om verregaande energiebesparing te koppelen aan het behoud van comfort en een groter rendement van de investering.

Om de kandidaat-bouwer gemakkelijker de weg te laten vinden naar de voorlopers, publiceert het Vlaams Energieagentschap (VEA) het overzicht van alle voorlopers op de website www.energiesparen.be/BEN. De voorlopers mogen het ‘Ik BEN mee!’-logo gebruiken in hun communicatie.
Nieuwe kandidaat-voorlopers kunnen zich via dezelfde website aanmelden.

Wat is BEN?

BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Vandaar de naam BEN: bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 mag in Europa alleen nog volgens die standaard gebouwd worden.

Verplicht?

Het E-peil voor woningen zal de komende jaren geleidelijk aan verstrengen, tot in 2021 de E-peileis voor bouwaanvragen E30 wordt. Bijna de helft van de kandidaat-bouwers wil vandaag al volgens de BEN-principes bouwen. Er zijn immers tal van voordelen aan verbonden:
  • financiële tegemoetkoming ter aanmoediging. De initiële meerkosten van 5 tot 10% worden al grotendeels gecompenseerd met een premie van de netbeheerder van minstens 1800 euro en gedurende 5 jaar 100% korting op de onroerende voorheffing, wat een extra voordeel van gemiddeld 1000 euro/jaar betekent;
  • een leven lang een zeer lage energiefactuur;
  • interessantere leenvoorwaarden, dankzij het BEN-krediet;
  • de waarde van de woning: die blijft (ook later) concurrentieel met nieuwbouw vanaf 2021;
  • meer comfort door minder warmteverlies en minder tocht;
  • de milieuwinst. Niet minder belangrijk is dat dankzij de BEN-principes ook het milieu wordt gespaard.


Samenwerkingsverband

Hoe energiezuiniger de woning, hoe groter het belang van een juist concept en een nauwkeurige uitvoering. Daarom is het heel belangrijk dat architect en (alle onder-)aannemers op dezelfde lijn zitten en hun werk naadloos op elkaar afstemmen.

De Vlaamse architectenorganisatie NAV, Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw zorgen voor inhoudelijke en technische ondersteuning voor architecten, bouwondernemingen, aannemers en leveranciers.

Ook interessant