Duurzaam Bouwen

Huurders positief over voorstel energieprestatievergoeding

Woningcorporaties die woningen zeer energiezuinig maken, kunnen met huurders afspraken maken over een vergoeding daarvoor. De corporatie moet de huurder dan wel kunnen garanderen dat de woning energiezuiniger wordt. Minister Blok vraagt reacties van betrokken partijen op het voorstel, dat hij op 28 oktober 2014 publiceerde, de energieprestatievergoeding. USP Marketing Consultancy peilde de mening van bijna 400 huurders.

Kostenbesparing is voor maar liefst 70% van de huurders de belangrijkste reden om energie te besparen. Men ziet in dat het eigen gedrag een belangrijke factor is in het energieverbruik. En aangezien 1 op de 5 huurders zegt niet op het energieverbruik in huis te letten is hier nog een belangrijke slag te slaan. Volgens huurders is de kwaliteit van de woning echter even zo belangrijk. Met name isolatie is bij veel (oudere) corporatiewoningen een probleem. Corporaties willen hierin investeren, al dan niet gecombineerd met ander planmatig onderhoud, maar zouden de kosten niet gedeeld moeten worden? De mogelijke opbrengsten in de zin van een lagere energierekening komen immers ten goede aan de huurder.

Van de ondervraagde huurders zegt 37% akkoord te gaan met een huurverhoging van 50 euro per maand, voor het toepassen van groot onderhoud ter bevordering van de energieprestaties van de woning, waarbij de kosten voor de energierekening waarschijnlijk omlaag gaan. Dit is een buitengewoon bemoedigende uitkomst. Er is echter nog een vrij grote groep die twijfels heeft bij dit voorstel (30%). Deze groep is grotendeels over te halen wanneer de corporatie garantie geeft dat de energierekening met minimaal 50 euro per maand daalt en dat men anders het geld van de corporatie terug krijgt.

Akkoord met energiebesparende maatregelen in combinatie met 50 euro meer huur

Een positieve houding van huurders dus ten aanzien van dit voorstel. Men is bereid mee te werken en te betalen aan energiebesparende maatregelen, mits de garantie wordt gegeven op ten minste gelijke woonlasten. Wel blijft ook bij dit voorstel de eis in stand dat minimaal 70% van de huurders akkoord moet gaan met de koppeling tussen renovatie en een vaste energieprestatievergoeding per maand.

Deze resultaten zullen ook aangeboden worden aan Minister Blok t.b.v. de internetconsultatie energieprestatievergoeding.

Ook interessant