Duurzaam Bouwen

De Duurzame Wijk in Waregem zit op kruissnelheid

De Duurzame Wijk in Waregem zit op kruissnelheid
In april 2014 gingen de werken voor De Duurzame Wijk in Waregem van start. De voltooiing is gepland voor eind 2015. Met dit innovatieve pilootproject ontwikkelt Wienerberger de standaard om duurzaam en kostenoptimaal te bouwen, zonder in te boeten aan wooncomfort en esthetiek en zonder ondoordachte experimenten. De werken worden uitgevoerd door de vertrouwde bouwpartners die gebruik maken van gekende technieken en duurzame materialen. Elke stap in het bouwproces wordt voorafgegaan door een nauwkeurige afweging van de economische, ecologische en sociale criteria. Van de inplanting over het watergebruik tot het bouwbudget en een verantwoord nabuurschap, niets wordt aan het toeval overgelaten. Om het duurzame karakter van de oplossingen te evalueren en valideren, wordt de duurzaamheidsmeter BREEAM ingezet. Daarmee wordt het project stap voor stap op de voet gevolgd, van ontwerp tot oplevering. Na de oplevering volgt een continue en intensieve monitoring van de diverse duurzaamheidsparameters. Op die manier wil Wienerberger bijdragen tot een grotere kennisopbouw over duurzaam verdicht wonen.

De Duurzame Wijk in Waregem zit op kruissnelheid

Duurzaamheid: een duidelijk afgelijnd begrip in De Duurzame Wijk

Voor het concept van De Duurzame Wijk heeft Wienerberger zich gebaseerd op een objectieve en duidelijk afgelijnde set van criteria.

  • Inplanting en mobiliteit. De wijk vormt een inbreidingsproject in het centrum van Waregem, zodat er geen vrije ruimte voor moet wijken. Openbaar vervoer en voorzieningen zijn binnen wandel- of fietsbereik. In de woningen is mogelijkheid tot thuiswerk. Fietsstallingen zetten aan tot gezond en dankzij de inplanting ook verkeersveilig trappen.

  • Materiaalgebruik. Er wordt gebouwd met duurzame keramische materialen die lokaal worden geproduceerd met natuurlijke grondstoffen uit de omgeving, een lange levensduur hebben en dan ook over de nodige ecolabels beschikken. Dat zijn met name de Porotherm binnenmuursteen, de Eco-brick gevelsteen, de Koramic kleidakpan en Wienerberger kleiklinkers voor de beperkte bestrating.

  • Lage woonkosten. De massieve constructie in keramische materialen heeft een lange levensduur en vergt een minimaal onderhoud. Dankzij de luchtdichte en goed geïsoleerde Laag Energie+ (*) buitenschil is er nog slechts een beperkte hoeveelheid energie nodig voor verwarming. Die energievraag wordt kostenoptimaal ingevuld met hernieuwbare energie uit PV-panelen. Het woonerf en de gemeenschappelijke buitenruimte zijn onderhoudsvriendelijk. Het drinkwaterverbruik wordt beperkt, onder andere door een maximale recuperatie van het regenwater, mogelijk gemaakt door de hellende daken en het gebruik van waterbesparende toestellen.

  • Haalbare kostprijs. Vergeleken met de huidige norm van E60, opgelegd door de epb-regelgeving, is de meerprijs voor de woningen beperkt. Dat resultaat werd geboekt door een slim en uiterst compact ontwerp onder een hellend dak, door de woningen te koppelen en een doordachte keuze te maken voor de hernieuwbare energie.

  • Comfortabel wonen. Alle woningen genieten een uitstekend thermisch en akoestisch comfort en een gezond binnenklimaat dankzij de ademende buitenschil. Oververhitting is nagenoeg uitgesloten dankzij het architectuurconcept. De woningen zijn toegankelijk voor iedereen met een tijdelijke of blijvende beperkte mobiliteit. Het sociale samenleven wordt bevorderd zonder te raken aan de privacy van elk gezin dat beschikt over een privétuin.

  • Grondgebruik en biodiversiteit. De zeven gekoppelde woningen nemen slechts een beperkte ruimte in beslag, wat het aandeel van de grondprijs in het bouwbudget doet dalen. De verharde oppervlakte blijft beperkt tot wat echt noodzakelijk is. Het behoud van een groenzone komt de biodiversiteit ten goede.

Meer info: www.deduurzamewijk.be

De Duurzame Wijk in Waregem zit op kruissnelheid

Ook interessant