Architectuur

Architecten kiezen voor FSC hout in 1 op 2 projecten

Op vraag van FSC België voerde de Universiteit Antwerpen onderzoek uit naar het gebruik en de perceptie van hout bij architecten, en de kennis en het gebruik van hout met het FSC label* . Het onderzoek toonde aan dat 8 op 10 architecten (79%) weet dat het FSC label staat voor hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Gemiddeld gaven de respondenten aan in 1 op 2 projecten (55%) gebruik te maken van FSC gecertificeerde houtproducten.

Architecten kiezen terecht voor hout

Nagenoeg alle architecten maken gebruik van hout in hun bouwprojecten, waarbij hout vooral gebruikt wordt voor dakconstructies, deuren, meubelen, terrassen en afwerking. Ook voor vloeren en ramen wordt regelmatig hout gebruikt, maar reeds in mindere mate. De keuze voor hout heeft vooral te maken met het ruime aanbod, de gebruiksvriendelijkheid in verwerking, maar zeker ook het duurzame karakter van de grondstof én haar esthetische kwaliteiten. Specifiek rond het gebruik van tropisch hout geeft 1 op 3 aan hier regelmatig gebruik van te maken, terwijl dit bij de andere 2 op 3 eerder soms is.

Architecten kiezen voor FSC hout in 1 op 2 projecten

Hout met het FSC label: gekend, gerespecteerd en gebruikt…

Nagenoeg alle deelnemende architecten (97%) ‘herkennen’ het FSC logo, waarbij ongeveer 8 op 10 (79%) ook weet waarvoor het FSC label staat. Het FSC label is hen vooral gekend van vakbladen en FSC gelabelde producten, maar ook de communicatie van hun brancheorganisaties en de opleiding spelen een rol.

Gemiddeld genomen wordt in 1 op 2 (55%) van de projecten gebruik gemaakt van FSC gecertificeerde houtproducten. De voornaamste redenen om voor FSC hout te kiezen is de vraag van de klant (21%), maar ook de eigen overtuiging (49%) of specifiek de zorg voor het milieu (79%) speelt hierin een belangrijke rol.

… maar ruimte tot verbetering

Het FSC label wordt door een meerderheid van de bevraagde architecten als waardevol en noodzakelijk aanzien. Twee derde (67%) ziet een meerwaarde bij het gebruik van FSC hout, waarbij deze voor 14% zeer groot is. Wel is er duidelijk nood aan informatie over hoe men als architect (of opdrachtgever) kan controleren of er werkelijk FSC gecertificeerd hout geleverd wordt. Werken met FSC gecertificeerde bedrijven en hun facturen controleren is hierbij cruciaal. De wil om meer FSC gecertificeerd hout te gebruiken wordt momenteel vooral afgeremd door het uitblijven van de vraag bij de klant (45%), problemen rond verkrijgbaarheid (19%) of een eventuele meerprijs (34%).

Ondersteuning architecten vanuit FSC België

FSC België wil haar werking naar architecten verder verbeteren en uitbouwen. Nu reeds vinden architecten in toenemende mate – oa via de FSC bestek-check de weg naar onze organisatie met al hun praktische, concrete vragen rond het toepassen van FSC hout in hun projecten.. Aangezien architecten vanuit hun eigen overtuiging ook een belangrijke rol kunnen spelen om hun opdrachtgevers voor FSC hout te laten kiezen, wil FSC België hier ook blijvend op inzetten. Architecten die dit willen kunnen ook om meer formelere manier een engagement aangaan met FSC België, waarbij ze optimaal gebruik kunnen maken van de nodige ondersteuning.


*Het onderzoek werd uitgevoerd in het voorjaar 2014 bij een 1000-tal Nederlandstalige architecten uit Vlaanderen en Brussel. Een 200-tal architecten nam deel aan het onderzoek.

Ook interessant