Duurzaam Bouwen

FSC boscertificering bereikt steeds meer private boseigenaren

Momenteel is er in Vlaanderen ruim 20.000 ha bos gecertificeerd onder het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Hoewel het merendeel van deze FSC gecertificeerde bossen in eigen-dom zijn van regionale of lokale overheden, stijgt ook de oppervlakte FSC bos in private handen. Begin juni traden maar liefst 21 Limburgse privéboseigenaars, met een gezamenlijke bosoppervlakte van bijna 65 ha[1], toe tot het FSC boscertificaat wat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het FSC groepscertificaat van het ANB telt nu 62 privéboseigenaars, op een totaal van 105 groepsleden, en de totale oppervlakte FSC gecertificeerd privaat bos bedraagt momenteel 296 ha.

FSC boscertificering: ook realistisch voor private bossen in versnipperde eigendomsstructuur

Het nastreven van een FSC boscertificaat voor kleinere boseigenaars lijkt geen evidentie. Wanneer er echter samenwerkingsverbanden zijn, zoals de Vlaamse bosgroepen, kunnen heel wat thema’s rond bosbeheer gezamenlijk aangepakt worden, waaronder het opstellen van beheersplannen, en ook het behalen van een FSC certificering. De FSC certificering van de privébossen die recent toegevoegd werden aan het FSC boscertificaat van het ANB kwam er dan ook dankzij de coördinatie vanuit de bosgroep. Via de gezamenlijke opmaak van beheerplannen via bosgroepen hebben heel wat private boseigenaars een beheerplan volgens de criteria duurzaam bosbeheer. FSC certificering is een logische volgende stap. “Niet alleen wordt zo zichtbaar dat het beheer conform de strengste internationale normen gebeurt“, stelt Karolien Van Diest (coördinator bosgroep Zuid-Limburg), “voor het bos is de meerwaarde vooral dat de effectieve realisatie van het beheerplan sterk opgevolgd wordt. Onze ervaring leert dat dergelijke positieve stimulus de kwaliteit en de uitvoer van de beheerplannen sterk verhoogt.”

Momenteel is er 20.596 ha FSC bos verspreid over alle Vlaamse provincies, en dit gaat van het kleinste FSC bos van 0,23 ha (privéboseigenaar) tot grotere boscomplexen van 2.500 ha (Zoniënwoud). “Wat privébossen in het FSC groepscertificaat betreft, ligt bijna 90% in de Provincie Limburg”. zegt Tim Audenaert (coördinator FSC groepscertificering), “waar we een voortreffelijke samenwerking hebben met de Limburgse bosgroepen, hopelijk kunnen we dit overal in Vlaanderen verder uitbouwen”.

Groeiend aanbod lokaal FSC hout

Een toenemende oppervlakte FSC gecertificeerd bos verspreid over Vlaanderen, betekent ook een toename op vlak van de beschikbaarheid van lokaal FSC hout. Alleen al in de maand juni wordt er verspreid in Vlaanderen ongeveer 32.000 m³ FSC hout te koop aangeboden via diverse houtverkopen. “Een stijgend aanbod is goed nieuws voor houtverwerkende bedrijven uit de regio die in toenemende mate op zoek zijn naar lokaal FSC hout,” zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). De recent gecertificeerde privébossen zorgen bovendien ook voor een primeur op vlak van het aanbod aan FSC gelabeld populieren-hout. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat er bij een houtverkoop ruim 1.000 m³ FSC gelabelde populier aangeboden wordt” zegt Bart Holvoet.

Ook interessant