Duurzaam Bouwen

Als bouwen een heel andere dimensie krijgt

De berichtgeving van de laatste decennia windt er steeds minder en minder doekjes om. Als we niet snel ingrijpen raken onze natuurlijke grondstoffen onherroepelijk uitgeput. Een totaal andere manier van produceren en consumeren zijn daarom zeker aan de orde.

In het voorwoord van het ontwerp van preventieprogramma duurzaam materialenbeheer in de bouwsector 2014-2020 slaat Joke Schauvliege (Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur) de nagel op de kop als ze zegt dat “als gevolg van actuele ontwikkelingen de komende jaren het belang van een duurzaam materialenbeheer in de sector nog zal toenemen”. Het nieuwe beleidsprogramma in Vlaanderen heeft een duidelijke ambitie : tegen 2020 meer materiaalbewust bouwen. Tegen 2050 moet in de bouwsector een groene kringloopeconomie bestaan. Hiervoor zijn inspanningen nodig in alle schakels van de bouwketen.

Groen, groener, groenst

Nog voor het “bon ton” was om zijn producten een ecologisch tintje te geven was Derbigum al begaan met duurzaamheid, ecologie en recyclage. Naar de toekomst toe wordt er gestreefd naar gesloten materiaalkringlopen en een verwijdering van alle gevaarlijke stoffen uit deze kringlopen. Sinds 1999 heeft Derbigum op haar productie-eenheid in Perwez de “Macalusor” staan, dankzij deze verwerkingsmachine wordt elke gram productie-afval rechtstreeks terug in het fabricageproces gebracht. Recentelijk is daar nu ook de toepassing van de recyclage van oude dakbanen bijgekomen. Bovendien werd na doorgedreven onderzoek alle VOC’s uit de meest courante vloeibare producten gebannen.

recyclage

Met het oog op zoveel mogelijk recyclage werd een uitvoerige research opgestart naar het hergebruik van bitumineuze afvalstromen voor hoogwaardige producten. Als resultaat daarvan kan Derbigum zowel een dakbaan op basis van gerecycleerd materiaal aanbieden : Derbigum NT, alsook een onderlaag : Derbicoat NT. Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën (vandaar de benaming NT) kan er nu reeds in het beginstadium respectievelijk 25% en 30% gerecycleerd materiaal in de nieuwe producten gebruikt worden. Deze waarden worden trouwens door PriceWaterhouseCoopers gecertificeerd. Als men bovendien weet dat voor 1 m² Derbigum, 80% van de CO2-uitstoot van de productie van de grondstoffen komt, dan is elk extra percentje gerecycleerd materiaal een grote stap vooruit. Om zowel het gebruik van NT-dakbanen te promoten als recyclage aan te moedigen, heeft Derbigum een weldoordacht terugnamesysteem ontwikkeld. Zo kan de klant bij het plaatsen van zijn dak een overeenkomst met Derbigum aangaan. Deze garandeert dat op het einde van de levensduur van het dak, de NT-dakbanen teruggenomen worden door Derbigum.

Cruciaal is echter om reeds bij het ontwerp van gebouwen of bouwmaterialen hun recyclage mee in beschouwing te nemen. Een aspect waar Derbigum al langer dan vandaag zich bewust van is, getuige daarvan de ontwikkeling van de Derbipure, de eerste plantaardige dakbaan ter wereld die bovendien CradletoCradle (Silver) is.

Materiaalbewust produceren en bouwen

De tijd dat een waterdichting enkel en alleen een waterdichting was is lang voorbij. De huidige moderne dakbanen kunnen ook helpen in het verminderen van het energieverbruik of het recupereren van regenwater.

Dak met Derbibrite NTDe speciaal ontwikkelde witte acrylcoatings zoals deze op de Derbibrite NT of Derbipure zorgen ervoor dat tot 81% van de zonnestralen weerkaatst wordt. Hierdoor warmt het dak minder snel op wat een dubbel voordeel geeft : de temperatuur in de lokalen onder het dak blijft lager en de lucht die de koeltoestellen op het dak aanzuigen is koeler, er is dus minder energie nodig om deze lucht verder af te koelen. Zodoende kan er tot 2 euro per m² per jaar op de energiefactuur bespaard worden. Een niet te versmaden extraatje in tijden van hoge energieprijzen.

Drinkbaar water wordt een kostbaar goed, daarom is het aangewezen om er spaarzaam en doordacht mee om te springen. Het scheiden van de afvloei van het regenwater en het afvalwater dat in de riolering terecht komt is daar een voorbeeld van. Regenwater kan voor veel toepassingen aangewend worden, van sanitaire tot hergebruik in de tuin voor besproeiing of fonteinen. Daarvoor moet het echter van goede kwaliteit zijn.

In de komende jaren zal het ecologisch aandeel in het ontwerp, de toepassingen en de recyclage van bouwmaterialen enkel maar toenemen. Derbigum is zich hier maar al te goed van bewust en integreert het principe van circulaire economie nog meer dan vroeger in zijn strategie.

Ook interessant