Duurzaam Bouwen

Netvergoeding moeten betalen voor zonnepanelen is onwettig

De huidige eigenaars van zonnepanelen betalen momenteel niet voor het stroomnet. Maar hoewel hun verbruik netto vaak heel klein of onbestaande is, gebruiken ze het elektriciteitsnet ook. Om stroomoverschotten op te zetten bij zonnig weer en om stroom af te halen als de zon niet schijnt. Via de nieuwe netvergoeding zouden ze voortaan wel moeten betalen. Deze netverggoeding is echter onwettig. Dat zegt de VREG, de Vlaamse regulator voor de energiesector, in haar advies dat ze vandaag voorstelt in het Vlaams Parlement.

Het initiatief voor de netvergoeding komt van de netbeheerders, maar de minister steunt het idee. Hoeveel de vergoeding zou bedragen, is nog niet bepaald. De VREG schrijft in zijn advies echter dat het plan "onwettig" is. De netvergoeding is een zogenoemd injectietarief, klinkt het. Een injectietarief is een vergoeding die een netbeheerder aanrekent aan een producent (in dit geval de eigenaars van zonnepanelen) om elektriciteit aan het distributienet toe te voegen. En een injectietarief aanrekenen is verboden, zo bepaalt het Vlaams Energiedecreet.

Bovendien benadrukt de VREG dat de Vlaamse regering niet bevoegd is voor de energietarieven. Tot 2015 blijft die bevoegdheid federaal. De energieregulator stelt het advies vandaag voor in het Vlaams parlement.

De sector van de zonnepanelen, PV-Vlaanderen, had eerder al aangekondigd dat het de netvergoeding juridisch zal aanvechten. Volgens de sector is de maatregel discriminerend en zal het -samen met de verminderde subsidies- ertoe leiden dat mensen niet meer voor groene stroom zullen kiezen.

Ook interessant