Duurzaam Bouwen

Verlaag het E-peil van uw woning met de blowerdoortest

Het uitvoeren van een luchtdichtheidstest is een zeer goedkope manier om het E-peil van uw woning te verlagen. Die daling van het E-peil (tot 11 punten!) kan resulteren in hogere premies en korting op uw onroerende voorheffing. Het dichten van luchtlekken zorgt tevens voor een besparing op uw energiefactuur en een comfortabele woning.

De aanwezigheid van spleten en kieren in een gebouw zorgt voor ongewenste en niet-controleerbare warmteverliezen. Dat kan worden verbeterd door luchtdichter te bouwen en vanaf het ontwerp en tijdens de uitvoering van het gebouw aandacht te schenken aan maatregelen om de luchtdichtheid te verbeteren.

Bij de berekening van jet E-peil dient de EPB-verslaggever de ‘luchtdichtheidswaarde bij ontstentenis’ te gebruiken. Om de betere luchtdichtheid te mogen valoriseren in het E-peil moet een luchtdichtheidsmeting worden uitgevoerd.

De meting bezorgt u het certificaat met resultaten die uw EPB-verslaggever kan invoeren in de EPB-software door de meetwaarde van het lekdebiet bij ontstentenis aan te passen naar de werkelijke meetwaarde van het lekdebiet.

Wat zijn de voordelen van een test?
Indien een bepaald E-peil bereikt wordt, kan een premie bekomen worden en een eventuele vermindering op de onroerende voorheffing, dit maar liefst gedurende 10 jaar. De exacte premies zijn te vinden op de site het Vlaams Energie Agentschap.

Blowerdoortest praktisch?
Een frequentiegestuurde ventilator wordt in een frame gespannen in een deuropening. Met deze ventilator wordt een klein drukverschil gecreëerd tussen binnen en buiten. De verplaatste hoeveelheid lucht wordt gemeten.

Om een correcte meting uit te voeren worden enkele kleine voorbereidingen getroffen, zoals het afsluiten van de ventilatie, uitschakelen van verwarming, …



Wanneer de test uitvoeren?
Een blowerdoortest wordt best gepland net voor de definitieve oplevering van een woning of een appartement. Zo kunnen opgespoorde luchtlekken opgespoord en eventueel nog verholpen worden door onze tester ter plaatse.

De test dient te gebeuren voor het indienen van de definitieve EPB-verslag, maw maximaal 6 maand na het betrekken van de woning.

Hoe worden luchtlekken opgespoord?
Terwijl de installatie de woning in onderdruk zet (lucht afzuigen), zoekt onze gebouwendeskundige met een warmtecamera naar de luchtlekken in de schil.

Het dichten van deze luchtlekken vraagt meestal slechts een kleine investering. En het resultaat is direct merkbaar op uw energiefactuur (minder stookkosten, efficiënter gebruik van de ventilatie).

Een luchtdichte woning biedt tevens een hoger wooncomfort (geen tocht in de woningen, beperking van schimmelgroei, kleinere luchtverplaatsing door ventilatie).