Duurzaam Bouwen

Uniek eco-hotelconcept is Autarkisch & Cradle-to-Cradle

De Westelijke Delta bevat alle ingrediënten voor een aangenaam vakantieverblijf. Zon, zee, stranden, meren, natuur een boeiende historie en cultuur. Overal ontmoeten water en land elkaar. Het toerisme in deze regio richt zich vooral op het verblijven op campings of grootschalige vakantieparken.

GreenHuus is een voor Nederland uniek eco-hotelconcept wat volledig Autarkisch & Cradle-to-Cradle, A+C2C, is. GreenHuus geeft een antwoord op de vraag naar hoogwaardiger hotel accommodatie in het Delta gebied. Zij kan op unieke locaties staan en vormt een symbiose met deze plek door ondermeer haar specifieke gevel die op elke specifieke locatie anders zal zijn. GreenHuus kan geplaatst worden op bijvoorbeeld het strand, de Slikken, in de Grevelingen en op de Brouwersdam.

Het is de bedoeling dat GreenHuus geplaatst gaat worden in zeer kleine clusters waardoor ze de locatie en het open landschap met respect behandelen en niet verstoren. Omdat er geen infrastructuur noodzakelijk is kan het ook zo zijn dat GreenHuus een tijdelijke oplossing geeft voor een locatie. Doordat zij verplaatsbaar is kan zij daardoor per seizoen op een andere schitterende plek in de Delta staan. Zij zal dan opgaan in haar natuurlijke omgeving en wordt één met de plek waar zij verblijft. De plek wordt dus niet misbruikt of vervuilt. GreenHuus geeft zelfs iets terug aan de plek waar zij staat. Veel respect voor natuur en welzijn en hoogstwaarschijnlijk een duurzame impuls aan haar tijdelijke bewoners. De tijdelijke bewoner van GreenHuus maakt op een laagdrempelige manier kennis met allerlei duurzame oplossingen op het gebied van energie, water, afval die hij ook in zijn woonomgeving kan toepassen. Dit proces wordt door een lokaal energiebedrijf begeleid. De door de zonnepanelen geleverde spanning van 24 Volt wordt niet omgezet naar 230 Volt. Niet gebruikte stroom wordt opgeslagen in accu's. Gekookt wordt er op gas afkomstig van de mini-biogas installatie. Het opgevangen regenwater wordt d.m.v. omgekeerde osmose omgezet naar consumptie water. Het toegepaste PCM material in de buitenschil zorgt ervoor de warmte & koeltebehoefte getemperd wordt. Inmiddels draait er al een kleine 1,5 jaar op Goeree Overflakkee een prototype , versie 0.9 , om deze technieken te testen. GreenHuus wordt lokaal geassembleerd en door een groot aantal partners gefaciliteerd volgens transparante MVO principes gebaseerd op de 3P’s [people planet profit].

Op dit moment zijn er serieuze plannen GreenHuuzen te gaan plaatsen op volstrekt unieke plekken in de Westelijke Delta waar nooit gerecreëerd kon worden. Waterschappen , Provincies & gemeente ondersteunen GreenHuus dan ook van harte.De planning is voor het eind van het jaar een prototype versie 1.0 te bouwen. Komend jaar zullen al enkele locaties tijdelijk of definitief ontwikkeld gaan worden.

Bekijk ook de animatie van dit project in de Videozone van Bouw & Wonen