Duurzaam Bouwen

GOMB bouwt eerste passieve appartementen in Brussel

De GOMB start met de bouw van het project Zuid-Zweden in Sint-Gillis, het allereerste passieve appartementsgebouw in het Brussels gewest. Dit project past in het actieplan voor duurzame ontwikkeling dat de GOMB in 2007 heeft goedgekeurd. Sindsdien zijn alle projecten herzien of ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. Zo draagt de GOMB haar steentje bij voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het Brussels gewest. Niet onbelangrijk als men weet dat woningen verantwoordelijk zijn voor 41 % van die uitstoot.

De operatie vergt een totale investering van 6.800.000 euro, waarvan Charles Picqué, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 2.222.000 euro financiert in het kader van zijn bevoegdheden van Stadsvernieuwing en Huisvesting. Voor de bouw van Zuid-Zweden krijgt de GOMB bovendien een bijkomende premie van 200.000 euro via de wedstrijd “Voorbeeldwoningen”, een initiatief van de minister bevoegd voor Leefmilieu en Energie, Evelyne Huytebroeck.

Niet alleen in de woning staat alles in het teken van de hernieuwbare gedachte: de GOMB begeleidt de toekomstige kopers bij alle aspecten van het passief wonen. Daartoe heeft ze verschillende hulpmiddelen ontwikkeld: een infobrochure “Leven in een duurzame woning” en een specifieke webpagina gewijd aan het project Zuid-Zweden. Bovendien helpt de GOMB de kopers bij de voorbereiding van de mede-eigendom.

“We zijn zeer verheugd dat dit gezamenlijke project nu eindelijk geconcretiseerd wordt. Een gezamenlijk project, inderdaad, omdat het hier om een krachtenbundeling gaat van het personeel van de GOMB en de promotor die met ons in zee is gegaan. Om onze kennis op het vlak van passiefgebouwen te vervolmaken, hebben we opleidingen georganiseerd en architectenbureaus bezocht in Duitsland, waar in 1991 het eerste passiefgebouw verrees,” legt Luc Willame, voorzitter van de GOMB, uit. “Vandaag zijn we op het punt gekomen dat we onze knowhow kunnen delen met private promotoren zodat Brussel een resoluut duurzame koers kan varen.”

Dankzij deze uitwisseling van knowhow zal dit nieuwe appartementsgebouw voldoen aan de passiefnorm, onder meer op het vlak van verwarming, een ware energievreter in traditionele woningen. De energiebehoefte voor verwarming in een passieve woning bedraagt maximaal 15 kWh/m²/jaar. Daardoor zal het project Zuid-Zweden 80 % minder energie voor verwarming verbruiken dan een traditioneel gebouw. Op die manier worden ook veel minder broeikasgassen geproduceerd.

Zuid-Zweden: een totale investering van 6.800.000 euro voor 30 woningen
Zuid-Zweden: bouwen aan een duurzaam Brussel