Duurzaam Bouwen

Norbord erkent het belang van het milieu voor onze toekomst

Hoewel er continu nieuwe bouwmaterialen ontwikkeld worden, blijft hout nog steeds een onmisbaar element in de bouwindustrie. Net omdat hout zo'n veelzijdige grondstof is, wordt het meer dan ooit gebruikt. Hout kan gemakkelijk gedroogd, bewerkt en gezaagd worden en het kan tevens verwerkt worden tot hoogwaardige bouwmaterialen. De opmerkelijke kwaliteiten van hout worden steeds meer gewaardeerd in onze Belgische bouwindustrie. Generaties lang domineerden bakstenen en mortel de industrie, maar tegenwoordig wordt er gezocht naar snellere en meer efficiënte manieren om te bouwen. Doordat er in de bouw ook steeds meer gezocht wordt naar duurzame en herbruikbare materialen begint houtskeletbouw een steeds prominentere plaats in te nemen. Er wordt voorspeld dat steen en beton binnen de 20 tot 30 jaar zouden verdwijnen uit de bouwwereld en vervangen worden door ecologisch zuivere producten.

Hout is niet alleen makkelijk en snel in gebruik, het heeft vooral een uiterst voordelig ecologisch karakter. Houten constructies hebben in vergelijking met andere bouwmethodes een pak minder thermische isolatie nodig. En vandaag speelt nu eenmaal het energieverbruik van gebouwen een belangrijke rol bij de materiaalkeuze.

Hoewel er discussie over bestaat, is hout het enige écht duurzame bouwmateriaal. Terwijl bomen groeien zetten ze CO2 uit de atmosfeer om in zuurstof. De productie van plaatmateriaal zoals MDF en OSB draagt impliciet bij tot de verwijdering van atmosferische CO2, omdat tijdens het productieproces de koolstof in het product wordt ingesloten.
De ecologische meerwaarde van hout is indrukwekkend in vergelijking met dat van andere bouwmaterialen. We illustreren deze stelling aan de hand van een paar cijfers:
· De productie van hout vergt 4 keer minder energie dan de productie van beton, 60 keer minder energie dan staal en 130 keer minder energie dan aluminium.
· Indien men één m³ van het traditionele metselwerk zou vervangen door houtachtige of houten panelen, dan zou er ongeveer 2 ton CO2 minder verbruikt worden.
· Naar schatting zou er 93% minder koolstof uitgestoten worden als men hout zou gebruiken i.p.v. beton- en staalconstructies.
· In een afgewerkt gebouw dragen houten panelen bij tot een efficiënt verbruik van energie door hun typische isolatiekwaliteiten: de thermale competentie van hout is immers 3 keer zo groot als die van een baksteen, 15 keer die van beton, 400 keer die van staal en 1770 keer die van aluminium.
· Berekeningen tonen ook aan dat een hoeveelheid van 12 tot 30 ton CO2 wordt verwijdert uit de atmosfeer voor de aanmaak van het hout voor een gemiddeld huis.
· Norbord produceert jaarlijks 4 miljoen m³ OSB, goed voor een verminderde uitstoot van 3,9 miljoen ton C02. Daarnaast nemen de bomen die nodig zijn om één pak OSB te produceren 2,5 ton CO2 op uit de atmosfeer, vergelijkbaar met de uitstoot van twee heen-en-terugvluchten naar New York.

Koen Van Wezemael, Sales Manager Norbord Benelux erkent de belangrijke rol die het milieu speelt voor onze toekomst. "Norbord streeft ernaar uitsluitend hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken voor de productie van haar MDF en OSB platen. Het resultaat van duurzaam bosbeheer is een continue aanwas en oogst van rondhout. Norbord beschikt over een FSC COC certificaat. Steeds meer herkomstbossen van onze grondstoffen in Europa zijn in staat hout te leveren dat is gecertificeerd volgens de richtlijnen van de Forest Stewardship Council (FSC). Door deze FSC-certificering zijn de gebruikers wereldwijd in staat te controleren welke producten uit duurzaam beheerde bossen afkomstig zijn. Op de toenemend milieubewuste markt wordt het FSC-keurmerk in toenemende mate gevraagd. Bij Norbord is het reeds de standaard en zo hoopt Norbord zijn steentje bij te dragen tot het behoud van het milieu."