Verbouwen

Tommelein geeft het BENOveer-startschot op bis

Tommelein geeft het BENOveer-startschot op bis
Afgelopen zaterdag lanceerde Bart Tommelein het nieuwe werkwoord ‘BENOveren’ tijdens de officiële opening van het bouw- en immobiliënsalon bis (van 8 tot 16 oktober in Flanders Expo Gent). De Vlaamse minister van Energie gaf hiermee ook het startschot voor de informatiecampagne die de Vlaamse Overheid vandaag lanceert, zowel voor particulieren als voor professionelen in de bouwsector.



BENOveren

Gewoon renoveren? Als het van de Vlaamse overheid afhangt, doen Vlamingen daar voortaan niet meer aan mee. Vlaanderen ‘BENOveert’ vanaf nu. Dit nieuwe werkwoord staat voor ‘beter renoveren’. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met voldoende professioneel advies, zodat de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde worden genomen.

De term ‘BENOveren’ is communicatieterm die voortvloeide uit het Renovatiepact 2050 waar zowel de Vlaamse Overheid als diverse stakeholders uit de renovatiesector hun schouders onder steken om tegen 2050 de renovatiegraad van ons Vlaams woningpatrimonium op te drijven en om de energieprestaties van onze woningen sterk te verbeteren. De uiteindelijke ambitie van het Renovatiepact is om tegen 2050 elk huis of elk appartement even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Het werkwoord ‘BENOveren’ is de communicatieve roepnaam voor deze langetermijndoelstelling.



Informatiecampagne

“Wie verstandig is, BENOveert. En wie verstandig is, wacht niet langer om aan de BENOvatie van zijn woning te beginnen. Hoe snel¬ler je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen die een geBENOveerde woning te bieden heeft: een lagere CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een hogere waarde voor je woning …”, zo klinkt het bij monde van het VEA (Vlaams EnergieAgentschap).

Om die boodschap nog meer kracht bij te zetten en om uit te leggen wat BENOveren precies inhoudt, wat de vele voordelen van BENOveren zijn en hoe je nu al kan BENOveren in plaats van ‘gewoon’ te renoveren, bereidde de Vlaamse Overheid de brochure ‘BENOveren: wat, waarom en hoe?’ voor. Die kan je gratis bestellen of downloaden via www.energiesparen.be/ikBENOveer.

Vanaf half oktober zullen op de regionale tv-zenders reportages te zien zijn over 4 voorbeeldprojecten van woningen die nu al worden geBENOveerd.

Wie de hele BENOveer-campagne op de voet wil volgen – want na deze eerste communicatiefase volgt nog een veel grootschaligere sensibiliserende campagne – en wil weten hoe vandaag al de BENOvatieprincipes in de praktijk te brengen, kan zich inschrijven op de Facebookpagina www.facebook.com/ikBENOveer.

BENOveren - De voorlopers

‘ik BENOveer’-voorlopers

Omdat lokale overheden, intermediaire organisaties, kredietinstellingen en zeker ook professionelen in de bouwsector – architecten, aannemers, energiedeskundigen, producenten van bouwmaterialen … – van kapitaal belang zijn om een stevig BENOvatiedraagvlak uit te bouwen, roept VEA hen op om de BENOvatieprincipes vanaf vandaag in de praktijk te brengen en te promoten.

Zo stelt VEA het voorloperslabel ‘ik BENOveer’ ter beschikking aan professionelen die de BENOvatie-principes nu al promoten en/of in de praktijk brengen en die zich als BENOvatie-voorloper willen profileren. Ook organisaties en federaties die zelf initiatieven op het getouw te zetten om de doelstellingen van de BENOvatie-campagne mee te helpen realiseren, kunnen het label behalen.

Het is in dat kader dat minister Bart Tommelein op de officiële opening van de bis-beurs de eerste voorloperslabels ‘ik BENOveer’ uitreikte aan Viessmann, Saint-Gobain Glass, Wienerberger, Renson, Recticel Insulation, ISOVER, Eternit, Deceuninck en Eandis. Deze voorlopers hebben namelijk, samen met enkele fabrikanten die niet op bis vertegenwoordigd zijn, de handen in elkaar geslagen om via een grootschalige campagne de kandidaat-verbouwer te overtuigen om niet langer gewoon te renoveren maar om te BENOveren. Samen ontwikkelen ze ook een website die aan verbouwers uitlegt hoe ze hun perfecte BENOvatie-traject kunnen uitstippelen.

Ook interessant