Nieuwbouw

Batibouw blijft (ver)bouwende Belg inspireren

Batibouw blijft (ver)bouwende Belg inspireren
Op zondagavond 11 maart sloot Batibouw 2012 de deuren. De bijna 1000 exposanten gewaagden unaniem van een kwaliteitsvolle en succesvolle beurs. Het objectief van de organisatie om elk jaar meer dan 300.000 bezoekers aan te trekken werd dit jaar opnieuw ruimschoots gehaald. In totaal werd de beurs bezocht door meer dan 310.000 bezoekers (waarvan 73.000 professionelen).

In de aanloop naar deze 53ste editie van Batibouw zorgden politieke en economische hervormingen er voor dat de bouwsector volop in de schijnwerpers stond. Een aantal vragen lagen daarbij op ieders lippen: welke premies zullen de gewesten (blijven) dragen? Blijven energie-efficiëntie en duurzaamheid sleutelwoorden voor de sector?

Op deze laatste vraag kan men na Batibouw 2012 alvast volmondig ja antwoorden, zo bewees onder meer de druk bijgewoonde conferentie van Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard over de Europese 20-20-20 doelstellingen. Philippe Lhomme, voorzitter van organisator FISA, ziet in dergelijk hoog bezoek een bevestiging van de status van Batibouw als “hét referentieplatform voor de hele sector: zowel voor professionelen als voor het grote publiek. De beurs is een uniek forum waarbij exposanten hun meest inventieve producten voorstellen, maar het is ook een uitgelezen moment om over de toekomst van de sector na te denken en die een stevige dynamiek mee te geven.”

Geert Maes, algemeen directeur van FISA, beaamt dit volmondig. Daarbij stelt hij vast dat het niet onlogisch is dat deze economische overgangsperiode de onzekerheid voedt bij de (ver)bouwende Belg. “Dit doet echter niets af aan het feit dat de passie van de Belg voor bouwen en verbouwen onverminderd blijft. Wie investeert in een woning bouwt immers aan de toekomst, en belegt op dit moment zeker en vast beter dan op een spaarboekje of op de aandelenmarkt. Ook het streven naar duurzaamheid is duidelijk geen trend van voorbijgaande aard. Met meer of minder premies, innovaties en investeringen in energie-efficiëntie blijven een stevige meerwaarde bieden, zowel voor het milieu als voor de portefeuille.”

Innovatie zag men ook volop terug in Paleis 11, het paleis van de keukens, waar het vaak over de koppen lopen was. De kookhype is dus duidelijk nog niet voorbij. Heel wat particulieren bewonderden het ruime aanbod, waarbij vooral de (semi-)professionele materialen heel wat bekijks hadden.

Een laatste opvallende tendens was de populariteit van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen, zowel bij de ruwbouw als bij de afwerking. ‘Back to basics’ was dan ook één van de thema’s van deze editie. Opvallend is dat die materialen daarbij vaak zoveel mogelijk in hun originele staat worden gehouden, met soms kleine ‘onvolmaaktheden’ die ze net dat beetje extra karakter meegeven.

De beursorganisatoren zijn hun exposanten en bezoekers bijzonder dankbaar voor het vertrouwen en kijken er nu al naar uit om iedereen volgend jaar opnieuw te verwelkomen, van 21 februari tot en met 3 maart 2013.