Algemeen

Batibouw sluit eerste weekend af

Batibouw sluit eerste weekend af
Op zaterdag 3 maart om 10u heeft Batibouw de deuren geopend voor het grote publiek. Bijna 1000 exposanten presenteren nog tot en met zondag 11 maart hun meest innovatieve producten op ’s lands grootste bouwbeurs. Heel wat particulieren met bouw- en verbouwplannen hebben het afgelopen weekend dan ook de weg naar Brussels Expo gevonden. Behalve om een overzicht te krijgen van wat de markt te bieden heeft, komen zij zich ook uitgebreid informeren en algemeen bouwadvies inwinnen.

Op donderdag 1 en vrijdag 2 maart opende de beurs al exclusief voor de professionele bezoeker. Verschillende evenementen luisterden deze professionele tweedaagse op; de ECO Award werd uitgereikt door Staatssecretaris Melchior Wathelet en er waren druk bijgewoonde conferenties van het Vlaams Energieagentschap – met minister Freya Van den Bossche – en van Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard. De lezing van Connie Hedegaard maakte duidelijk dat energie-efficiëntie en duurzaamheid sleutelwoorden blijven voor de sector. Met meer of minder premies, de Europese doelstellingen op het gebied van duurzame bouw blijven ambitieus. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld om jaarlijks 3 procent van de publieke gebouwen te renoveren. De uiteindelijke beslissing hierover hangt echter ook af van de goodwill van het Europees Parlement en de lidstaten.

Minister Van den Bossche stelde dan weer tevreden dat de Vlaming steeds energiezuiniger bouwt, en nu al anticipeert op de toekomstige normen. De minister zag Batibouw ook als het ideale moment om nieuwe initiatieven aan te kondigen, ter ondersteuning van de sector en als compensatie voor het wegvallen van een aantal federale premies. Zo wordt onder meer de renovatiepremie voor isolerende ramen flink verhoogd. Deze kan nu (afhankelijk van het inkomen) oplopen tot € 6.000. Ook de premie voor zonneboilers gaat omhoog, van € 200 naar € 550 per vierkante meter.

De minister opperde op Batibouw eveneens het voorstel om wie een extra inspanning doet om energiezuinig te bouwen, te belonen met gunstigere lening bij de bank. De redenering is dat wie investeert in energiebesparing nadien een lagere energiefactuur heeft en dus meer geld beschikbaar heeft om de lening af te lossen. Momenteel wordt daarover gepraat met de banksector.

Om particulieren en bedrijven verder aan te moedigen tot milieuvriendelijk en duurzaam bouwen, organiseert Batibouw jaarlijks het ECO Parcours en de uitreiking van de ECO Award. De deelnemende exposanten hebben allen gemeen dat ze door hun filosofie, productiemethodes of aanbod bijdragen aan milieuvriendelijke en/of energiebesparende producten. De jury koos dit jaar als winnaar voor Bostoen (Paleis 8 – Stand 134). Deze bouwfirma besliste in 2009 om enkel nog passiefhuizen te bouwen. Omdat op deze manier het passiefhuisconcept betaalbaarder wordt, oordeelde de jury dat dit bedrijf het verdient om in de kijker te staan. Vooral de grote aandacht die ze schenken aan de kwaliteit van de lucht binnenshuis, met een doordacht ontwerp van ventilatiekanalen en filters, en dit zonder geluidshinder, overtuigde de jury.
Maar ook de exposanten zelf maken er een boeiende beurs van. Velen onder hen pakken in de komende dagen naast speciale beurskortingen ook uit met spectaculaire productdemonstraties. Met de keuken als één van de centrale thema’s mag het niet verrassen dat daarvoor ook heel wat bekende chefs uit sterrenrestaurants (zoals onder meer De Pastorale, L’Eau Vive en Couvert Couvert) hun opwachting maken.

Batibouw loopt nog tot en met zondag 11 maart. De beurs is telkens open van 10u00 tot 18u30. Op donderdag 8 maart blijft de beurs uitzonderlijk open tot 23u00.

Build for Life