Algemeen

NL: Olympische Spelen voor jonge vakmensen

Jonge timmerlieden, metselaars, tegelzetters en natuursteenbewerkers strijden van 23 tot en met 26 september in Almelo om goud, zilver en brons tijdens de Nederlandse Bouwkampioenschappen. Doel is zowel promotie voor het vakmanschap als stimulatie van de deelnemers om goed te worden in hun vak.

Bij diverse opleidingscentra voor de bouw in Nederland vonden aan het begin van het jaar de Regionale Bouwkampioenschappen 2002 plaats. De twee beste vakmensen in de beroepen timmeren, metselen, tegelzetten en natuursteenbewerken uit alle regio’s nemen van 23 tot en met 26 september deel aan de Nederlandse Bouwkampioenschappen in Almelo. De deelnemers in de diverse disciplines krijgen die dagen opdrachten uitgereikt, die zij binnen een bepaalde tijd moeten volbrengen. Zo krijgen de tegelzetters bijvoorbeeld een tekening met een moeilijk motief, dat zo precies en nauwkeurig mogelijk moet worden nagemaakt. De uiteindelijke creaties worden vervolgens door juryleden beoordeeld. De winnaars van de gouden medailles kunnen in juni 2003 deelnemen aan de World Skills Competition in het Zwitserse Sankt Gallen. Tijdens deze wereldkampioenschappen strijden Nederlandse vakmensen opnieuw voor goud, zilver en brons in hun beroep. Deze wedstrijden, die iedere twee jaar plaatsvinden, zijn feitelijk de Olympische Spelen voor jonge vakmensen in veertig verschillende beroepen.

De Nederlandse Bouwkampioenschappen worden gehouden in de opleidingswerkplaats van het samenwerkingsverband VVBA aan de Veldkampsweg 24 in Almelo. Voor meer informatie omtrent de wedstrijddagen, de tijden en de deelnemers zie de website www.bouwradius.nl De prijsuitreiking is onderdeel van het programma van de Jaardag 2002 van Bouwradius en vindt plaats op 26 september in het Theaterhotel, eveneens in Almelo. Wie de wedstrijden bezoekt, kan overigens ook deelnemen aan een excursie. Een bezoek aan de kalksteenfabriek in Kloosterhaar of aan Urenco Nederland behoort tot de mogelijkheden.
Build for Life