Vastgoed

Herontwikkeling katalysator voor opwaardering Gentse Voorhaven

Herontwikkeling katalysator voor opwaardering Gentse Voorhaven
Op 15 mei startte CORES Development, in samenwerking met CANAL Properties, met de verkoop van woonproject København in de Gentse Voorhaven. Op een terrein tussen Londenstraat, Kopenhagenstraat en Terneuzenlaan in de wijk Muide-Meulestede zal een gebouw met 82 appartementen gerealiseerd worden. Het woonproject kon reeds voor de start van de verkoop rekenen op grote interesse, een kwart van de appartementen werd intussen verkocht. De bouwwerkzaamheden zullen in het najaar van 2017 worden opgestart en de oplevering is voorzien eind 2019. Met København bevestigt CORES Development de ambitie om met vastgoedprojecten mee de herontwikkeling van stadswijken te initiëren. 

Een nieuwe stadswijk aan het water

In het kader van het stadsvernieuwingsproject Muide Meulestede Morgen investeert de stad Gent ook in de toekomst van de Gentse Voorhaven, een buurt net buiten het stadcentrum. Door de kwaliteit van het openbaar domein te verbeteren en te voorzien in gedeelde ruimtes wordt de woonfunctie van dit deel van Muide-Meulestede versterkt.

Het project København van CORES Development sluit perfect aan bij de plannen van de Stad Gent met de Voorhaven. De ligging van deze upcoming wijk is uniek: aan de kade, vlak bij alle belangrijke invalswegen en toch dicht bij de Gentse stadskern. Het project combineert een moderne stadsomgeving met het aangenaam genieten van zicht op het water, groene rustplekken en het vernieuwde havendecor.

Herontwikkeling katalysator voor opwaardering Gentse Voorhaven

Een meerwaarde voor de buurt

De site van de Voorhaven is het grootste beschermde stadsgezicht van Gent en is de laatste oude haven in Vlaanderen. Authentieke elementen zoals kasseien, oude treinsporen en havenloodsen werden behouden en versterken het maritieme karakter van de wijk. Het nieuwe woonproject København wordt ontwikkeld met respect voor deze authenticiteit en is gericht op meerwaarde voor de bestaande en toekomstige buurtbewoners.

København omvat immers niet alleen een nieuwbouw met appartementen, een tweede gebouw van ongeveer 800 m² is bestemd voor buurtvoorzieningen. Net als de stad Gent wilt CORES Development ook investeren in de publieke en semi-publieke ruimte in de buurt. Deze buurtvoorzieningen stimuleren het direct contact tussen het woonproject en de buurt zodat København snel een onlosmakelijk deel zal worden van de bestaande omgeving.  Voor de concrete invulling van dit tweede volume zijn zowel commerciële als niet-commerciële initiatieven mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld gaan van een kindercrèche, een strijkatelier of wasbar tot een ontbijtbar, krantenwinkel of  koffieshop.

“Door het respect voor de omgeving bij de herbestemming van deze site en de uitbreiding van het project met een gebouw voor buurtvoorzieningen, tonen we aan dat er heel gericht is nagedacht over de huidige en toekomstige behoeften van de buurt. De integratie in de buurt en het versterken van de gedeelde ruimte bepalen mee de duurzaamheid van het project” zegt Sophie Deprez; Chief Commercial Officer van CORES Development.


Architectuur

Het gebouw staat net als bij een havenloods op een verhoogde sokkel, zodat ook op de gelijkvloerse verdieping inkijk wordt vermeden. En dat is niet de enige verwijzing naar de havenomgeving in het ontwerp van de architecten van Bontinck Architecture & Engineering. Het appartementsgebouw aan de kade neemt de sfeer van de haven en loodsen rondom over.

Ook de gebruikte materialen verwijzen naar de loodsen en aanverwante havenarchitectuur, en streven naar eenheid en eenvoud. De kleur van de gevelsteen is afgestemd op de kleur van het metselwerk van de sokkel van de loods en het gevelmetselwerk van de oude industriële gebouwen uit de nabije omgeving. De sokkel wordt voorzien van een bekleding en deksteen in blauwe hardsteen.

“De nabij gelegen loodsen hebben een uitgesproken horizontaliteit, maar tevens een beeldbepalende ritmering van verticale kolommen. Beide elementen worden overgenomen in de architectuur van het nieuwe gebouw”, stelt Tom Tastenhoye van Bontinck Architecture.  “Door het terugtrekken van de bovenste twee bouwlagen wordt verwezen naar de kroonlijsthoogte van de naburige Loods 20. Ook de sokkel van de loods werd overgenomen in het ontwerp van het nieuwe gebouw.”


Herontwikkeling katalysator voor opwaardering Gentse Voorhaven

Verkoop

København bestaat uit 82 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en met een woonoppervlakte tussen 60 m² en 200 m². De 1-slaapkamerappartementen zijn te koop vanaf € 159.500, de 2-slaapkamerappartementen vanaf €214.500 en de 3-slaapkamerappartemen vanaf € 299.500. Na een verkoopperiode van ongeveer een maand is reeds een kwart van de beschikbare appartementen verkocht. De interesse was vanaf de aankondiging van het project dan ook zeer groot, zowel bij investeerders die het groeipotentieel van de omgeving erkennen als bij mensen die in de onmiddellijke omgeving werken en/of wonen. 

Er werd op de site aan de Kopenhagenstraat een pop-up verkoopkantoor geopend om geïnteresseerden optimaal te kunnen ontvangen en hen via dit plaatselijk verkoopkantoor meteen de omgeving te laten kennen. De havenomgeving, de nabijheid van water en het gedeelde groen zijn immers belangrijke troeven voor dit nieuwe woonproject.

Planning werkzaamheden

De bouwwerkzaamheden voor de realisatie van København zullen starten in het najaar van 2017. De oplevering van het nieuwe gebouw is gepland eind 2019.

Ook interessant