Architectuur

Griekse architect ontwerpt toren van 1,2 kilometer voor Manhattan

Griekse architect ontwerpt toren van 1,2 kilometer voor Manhattan
Oiio Studio
De Griekse architect Ioannis Oikonomou heeft een toren van 1,2 kilometer lang ontworpen en is van plan deze te bouwen in New York, vlak naast Central Park in Manhattan. De toren heet 'The Big Bend' en is een slanke toren met een opmerkelijke u-vorm. In feite zijn het twee torens die op grote hoogte bij elkaar komen. Als de toren ooit wordt gerealiseerd, zal het de langste toren ter wereld zijn. Ze zal 60 meter hoger zijn dan One World Trade Center, maar niet hoger dan de Burj Khalifa in Dubai.

Oikonomou koos naar eigen zeggen voor dit ontwerp om maximaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in een stad waar elke vierkante meter telt en waar tegelijk strenge bouwvoorschriften gelden. De bocht bovenin zou volgens hem geen probleem voor liften vormen omdat die zich dankzij nieuwe technologie naast verticaal ook diagonaal en horizontaal kunnen voortbewegen.

Momenteel liggen de plannen bij verschillende projectontwikkelaars op tafel terwijl Oikonomou naar investeerders zoekt. Zelf is hij alvast overtuigd dat hij zijn toren ooit zal bouwen, al is het maar omdat het project in principe erg winstgevend is. Het gebouw zou een relatief klein grondoppervlak hebben, maar zou door zijn hoogte wel gigantisch zijn. Hierdoor zou het veel mensen kunnen huisvesten die allemaal een lening of huur betalen en zo de winst de hoogte in jagen.



Griekse architect ontwerpt toren van 1,2 kilometer voor Manhattan
Oiio Studio

Ook interessant