Algemeen

Hoe vind je gemotiveerde bouwvakkers? Met pizza…

Hoe vind je gemotiveerde bouwvakkers? Met pizza…
Wat als… de vraag naar uitzendkrachten in de bouw explosief stijgt én het arbeidsreservoir van beschikbare bouwvakkers opdroogt? Dan zoek je als HR-dienstverlener creatieve oplossingen. Onder de noemer ‘ASAP Construct’ opent ASAP daarom een interimkantoor voor de bouwsector in Houthalen. Dit is de aanzet voor een golf van openingen: de volgende maanden rijzen soortgelijke kantoren uit de grond in de rest van België.

Naar aanleiding van de opening organiseerde ASAP Construct een wedstrijd waarbij solliciterende bouwvakkers een pizzaparty konden winnen. De gelukkige winnaar was Lode Faassen: hij mocht samen met zijn collega’s bij Kumpen een berg pizza’s verorberen.

De vraag naar vakkundige uitzendkrachten in de bouw stijgt. Geen wonder, in een sector die bekendstaat om z’n strakke deadlines en te kampen heeft met onvoorziene (weers)omstandigheden. Als de vraag stijgt en het aanbod (aantal vakbekwame bouwvakkers) beperkt is, dan ontstaat er schaarste…

Dat zette Franky Lemmens (ASAP Construct) aan het denken: “Om sterke Limburgse bouwkandidaten aan te trekken en te begeleiden, opent ASAP Construct een eigen interimkantoor in Houthalen. Vanuit deze nieuwe uitvalsbasis bedient een gespecialiseerd team de bouwsector. Dit past in de filosofie van het huis, waarbij we ons verdiepen in niches. Elke sector vergt specifieke kennis, en dat geldt ook voor de bouw: denk maar aan de veiligheidsvoorschriften of het verstrekken van VCA-attesten. In de loop van de volgende maanden openen we soortgelijke kantoren in de rest van het land. Maar de uitbreidingsgolf start dus in Limburg.”

“Liever pizza dan smartphone”

Naar aanleiding van deze opening lanceerde de HR-groep een even eenvoudige als geniale actie: elke kandidaat die zich in november en december 2016 inschreef en via ASAP aan de slag ging in de bouwsector, maakte kans op een pizzaparty voor zijn volledige team.

“Bij dergelijke wervende acties valt steevast alleen de sollicitant in de prijzen”, kadert Franky Lemmens. “Maar in de bouw staat teamspirit voorop. Bouwvakkers zijn niet alleen collega’s, maar vaak ook kameraden. Door aan een uitzendkracht pakweg een smartphone te schenken, maak je maar één iemand blij. De pizzaparty is een prijs waar het hele team samen van kan genieten.”

Feest bij Kumpen

De deurwaarder selecteerde uiteindelijk Lode Faassen als gelukkige winnaar. Samen met zijn collega’s van de afdeling renovatietechnieken bij Kumpen deed Lode zich tegoed aan een hele stapel pizza’s. “De collega’s waren in de wolken”, zo geniet Lode na. “Na afloop stond er nog een teambuilding op het programma. Voor mezelf had de pizzaparty op geen beter moment kunnen vallen. Het toeval wil dat ik enkele uren voordien mijn vast contract had getekend (lacht).”

Vliegende start

Niet alleen Lode en zijn collega’s wisten de pizza-actie te smaken. Ook ASAP Construct verteert de wervingsactie goed: “Op deze manier neemt ons nieuwe Construct-kantoor een vliegende start”, weet bouwconsulente San Dupont. “Naar aanleiding van de actie ontvingen we beduidend meer interessante cv’s. Daarom doen we deze stunt binnenkort nog eens over. Want één zaak is duidelijk: pizza’s vallen in de smaak in de bouwsector.”

Ook interessant


Build for Life