Verbouwen

Doelgerichte en duurzame vochtbestrijding in 5 stappen

Doelgerichte en duurzame vochtbestrijding in 5 stappen
Vocht is alomtegenwoordig in alle huizen: wanneer de bewoners koken, ademen, zich wassen, een bad nemen enz. Het is dan ook belangrijk om er een gezond vochtigheidsniveau te handhaven. Niet alleen om het gebouw in goede staat te houden, maar ook om schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de bewoners te vermijden. BEAL International stelt 5 stappen voor om muren op een efficiënte manier te behandelen.

  1. Het type vochtigheid bepalen: Vochtproblemen kunnen immers op muren en gevels verschijnen op drie verschillende manieren: oppervlaktevocht, opstijgend vocht en condensatie. Vocht is de aanwezigheid van water in de vorm van vloeistof, waterdamp of capillaire opstijging. Een te hoge vochtigheidsgraad kan verschillende effecten hebben, zoals aantasting van de muren, warmteverlies, vernietiging van materialen (pleister-, schilder- en houtwerk, enz.), schimmelvorming en slechte geuren.

  2. De drager controleren waarop de tekenen van vocht zichtbaar zijn: baksteen, beton, blauwe hardsteen, hout ... De keuze van het product verschilt naargelang de aard en de porositeit van de drager die waterdicht moet worden gemaakt. Er bestaan meerdere oplossingen: producten die geschikt zijn voor Belgische blauwe hardsteen, producten voor muren van oude stallen die nitraten bevatten, of producten op waterbasis, die milieuvriendelijker zijn.

  3. Bepalen welke behandeling noodzakelijk is:
    • Bij oppervlaktevocht beveelt BEAL een behandeling door impregnatie aan: het product wordt gemakkelijk al gietend of met de borstel, van onder naar boven, aangebracht. Het 'vers op vers' aanbrengen in lagen is ideaal voor een betere doordringing van het product en een duurzame behandeling. Het belangrijkste bij de behandeling is dat het de gevels waterdicht maakt met behoud van een dampdoorlaatbaarheid. Bovendien is het gebruik van een vochtwerend middel op gevels een uitstekende oplossing om zelfreiniging te vereenvoudigen en de muren te beschermen.

    • Bij opstijgend vocht zal een behandeling door injectie optimaal zijn, vooral als het vocht de binnenmuren van de woning heeft aangetast. Het product (op waterbasis of op basis van oplosmiddelen) dat onderaan in de muren wordt geïnjecteerd, vormt een waterafstotende barrière. Deze techniek maakt het mogelijk de muren te drogen en beschermt ze tegen opstijgend vocht.

    • Bij condensatie wordt aanbevolen om de vertrekken in kwestie goed te verluchten. De plaatsing van een ventilatiesysteem maakt het ook mogelijk om de omgevingsluchtvochtigheid te verminderen.

  4. Kiezen om de behandeling zelf te doen of door een vakman te laten uitvoeren:
    Verschillende « Do-it-yourself » producten stellen de particulier in staat zelf de muren tegen vochtigheid te behandelen. BEAL stelt duidelijke, verklarende technische fiches ter beschikking met de beschrijving, de toepassingsgebieden, de voordelen en de technische kenmerken van het product. Deze fiches beschrijven ook de methode voor het correct aanbrengen van het product naargelang de aard van de drager en het soort vocht.

  5. Controleren dat de vochtigheid goed is behandeld: er zijn kwalitatieve toestellen op de markt die het mogelijk maken om de vochtigheidsgraad voor en na de werkzaamheden te meten. Zo weet men meteen of de behandeling een succes was.


Optimale oplossing : het gamma CAPILASIL

Met het gamma CAPILASIL biedt het Belgische bedrijf Beal International de optimale formule aan om aantasting van de muren en gevels te voorkomen. Het doel van deze kleurloze, vochtwerende oplossing is het succes van sanitaire projecten te maximaliseren. De CAPILASIL producten zijn eenvoudig aan te brengen en behouden het uiterlijk van het gevelmateriaal. Bovendien verminderen ze de vorming van mos of schimmel en voorkomen ze scheurtjes in de drager.

Klik hier voor meer informatie over het CAPILASIL gamma.

Ook interessant