Duurzaam Bouwen

Kies zelf hoeveel geld je geeft aan je kraantjeswater

Kies zelf hoeveel geld je geeft aan je kraantjeswater
Prijsverschillen tot 230 euro voor een Vlaams gezin en dit voor hétzelfde kraantjeswater. Dit ongelooflijk nieuws was vorige week te vinden in de verschillende Vlaamse media. Vele media kwamen met een landskaart waar de pijnlijke verschillen in prijs duidelijk zichtbaar werden. Maar kan je dan helemaal niks doen? … Toch wel je kan besparen op je waterverbruik en gebruik maken van gratis regenwater!

Grote verschillen!

Vorige week legde Vlaams Parlementslid Rob Beenders enkele grote verschillen bloot in de prijzen van het kraantjeswater.
Sinds begin dit jaar is het gratis kraantjeswater voor elke Vlaming afgeschaft en wordt er gewerkt met een forfaitair bedrag naast de verbruikskosten. “Per gedomilicieerde bewoner voorziet men forfait een korting van 20 euro. Zo betaalt een alleenstaande de volle pot, terwijl een gezin van vier slechts 5 euro per persoon moet betalen. Voor kleine gezinnen en singles is dat helemaal niet fair”: zegt Beenders.

Je prijs hangt dus af van jouw verbruik en gezinssamenstelling. Maar ook jouw woonplaats bepaalt de prijs van jouw kraantjeswater, want die is gelinkt aan jouw watermaatschappij. En die kies je jammer genoeg niet zelf.
"De watermaatschappijen bepalen de tarieven voor het verbruik zelf op basis van onder meer de investeringen die ze moeten doen. Dat leidt tot grote verschillen": aldus Beenders.
En dat is slecht nieuws voor inwoners van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant want die zitten met een dure waterprijs.

Vlaanderen is milieu


Kan ik iets doen?

De prijs voor kraantjeswater is in sommige regio’s tot 169 euro duurder. Voor een gezin kan dit een verschil van 230 euro op hun jaarlijkse factuur betekenen. Een aanzienlijk bedrag!
Je kan er natuurlijk voor kiezen om minder water te verbruiken, zo daalt de factuur van zelf. Maar hierdoor moet je wel een deel van jouw leefcomfort afgeven.
Een gemakkelijkere oplossing is jouw regenwaterput aan het werk zetten. Sinds 2014 is een regenput verplicht. Het opgevangen water kan je gebruiken om een groot deel van het kraantjeswater te vervangen.

Met regenwaterrecuperatie bespaar je slim

Je kan jouw gratis regenwater gebruiken in plaats van kraantjeswater om jouw tuin te onderhouden, te poetsen, de wc’s door te spoelen, de auto te reinigen en zelfs voor jouw wasmachine. Het helpt je ook om jaarlijks te besparen op jouw energiefactuur. We spreken hier al snel over een besparing van enkele honderden euros per jaar.
Jouw regenwater bevat geen kalk en is daarom ook goed voor jouw leidingen, kranen en toestellen.

Vlaanderen is milieu

Krijg controle over de prijs van jouw waterrekening! Wees zoals veel Vlamingen niet enkel afhankelijk van jouw watermaatschappij en neem jouw energiefactuur in eigen handen. Je kan jouw regenwater gebruiken via een recuperatiesysteem. Financieel zeer interessant want je bespaart energie en je drukt de oneerlijke kost van de watermaatschappijen!
Hier vind je alvast meer informatie over regenwaterrecuperatie.

Ook interessant