Algemeen

André Dherte was een fervent pleitbezorger van de bouw

Op maandag 25 juli jongstleden heeft Confederatie Bouw opnieuw een van haar boegbeelden verloren: André Dherte. Hij werd 81 jaar. Van maart 2002 tot maart 2005 was hij voorzitter van de beroepsorganisatie.
André Dherte werd geboren op 30 oktober 1934 als zoon en kleinzoon van een schrijnwerkersfamilie, gespecialiseerd in de restauratie van beschermde monumenten. Vandaar ook zijn grote passie voor cultuur en in het bijzonder erfgoed. Zo was deze captain of industry jarenlang ondervoorzitter van Prométhéa, een vzw die het bedrijfsmecenaat ondersteunt.

Fervent pleitbezorger van de bouw

In 1983 maakte hij zijn intrede in de Confederatie als bestuurder om vervolgens gestaag aan zijn carrière te bouwen. Van ’86 tot ’88 was André Dherte voorzitter van de Federatie van Algemene Bouwaannemers, van ’90 tot ’94 voorzitter van de Confédération Construction wallonne en tenslotte voorzitter van de Confederatie Bouw van begin 2002 tot begin 2005.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw: “Ik herinner mij André Dherte als een fervent pleitbezorger van de bouwwereld. Hij wist als geen ander de bouwbedrijven te inspireren en zag voor de Confederatie hierin een belangrijke rol weggelegd als unieke spreekbuis en belangenbehartiger van onze sector, zowel op lokaal, gewestelijk als nationaal niveau.”

Onvermoeibare inzet

Samen met zijn broer Jean-Claude was hij de grondlegger van het familiebedrijf Dherte te Vloesberg en Dherte Istasse te Namen, dat ze in 1985 overkochten. Dit belette hem evenwel niet om in tal van andere organisatie een mandaat op te nemen. Zo was hij jarenlang voorzitter van het Vakantiefonds Bouw, was hij actief binnen het WTCB en de Federale Verzekeringen en stond hij aan de wieg van en was hij voorzitter van bekende Waalse initiatieven zoals CAP2020 en Tradecowall.

Confederatie Bouw leeft mee met familie en nabestaanden, en bedankt André Dherte voor zijn onvoorwaardelijke inzet voor de bouwwereld.

Ook interessant


Build for Life