Nieuwbouw

Amerikaans museum van SO-IL voltooid

In de Californische plaats Davis is een museum naar ontwerp van SO-IL opgeleverd. Het Jan Shrem and Maria Manetti Museum wordt overdekt door een semitransparante luifel, die zorgt voor een voortdurend veranderend spel van licht en schaduw op de open plekken in het museum.
De overkapping telt 910 driehoekige aluminium liggers van grotendeels verschillende lengtes, die samen voor telkens andere patronen zorgen. Het open karakter van de constructie wordt versterkt doordat het dak rust op slechts veertig slanke kolommen. De drie tentoonstellingspaviljoens worden verbonden via een doorlopende ruimte, met een binnenplaats als centraal punt.

Terwijl de semitransparante overkapping en de open zijkanten ervoor zorgen dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt, is ook de traditionele hiërarchie tussen de museale ruimtes verdwenen. Zo kunnen expositiezalen worden omgeturnd tot onderwijsruimtes en is de binnenplaats tevens inzetbaar voor onder meer voorstellingen en tentoonstellingen in de open lucht.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant