Nieuwbouw

beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

Het jonge beSteel uit Aarschot is producent van een revolutionaire staalbouwtechniek. In eigen land biedt de techniek voordelen omdat hij snel en flexibel bouwen mogelijk maakt. Ook ver over onze landsgrenzen slaat het systeem aan, maar dat om andere redenen: staalframebouw blijkt uiterst goed bestand tegen aardbevingen en orkanen dankzij zijn hoge stabiliteit. Bij beSteel vertrekken dagelijks bouwpakketten naar bouwwerven in België en Nederland. De laatste weken staan er ook al eens verdere eindbestemmingen gepland. Zo mocht beSteel staalstructuren leveren voor nieuwe woningen op Île de la Réunion en op de Caraïben.

“De wetgeving met betrekking tot aardbevingsbestendig bouwen op La Réunion is er onlangs strenger geworden. Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken zich in tegen hoge schadeclaims door nieuwbouwwoningen in klassiek metselwerk niet meer te verzekeren. Heel wat bouwheren zoeken hun heil daarom in nieuwe en stevigere bouwtechnieken. Een creatieve aannemer kwam in zijn zoektocht bij ons terecht. Onze frames in koudgewalst staal zijn voldoende robuust om een aardbeving te weerstaan,” vertelt Hélène de Troostembergh, product manager bij beSteel.

beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

Flexibele bouwpakketten

“Een belangrijk voordeel van ons bouwsysteem is dat we de dragende structuur in lichte, compacte pakketten kunnen verschepen. Dat houdt de transportkosten – en dus de totale bouwkost – laag. We bereiden de bouwstructuur volledig voor in onze fabriek hier in Aarschot,” legt Hélène de Troostembergh uit.

De 3D-plannen worden omgezet in productiebestanden. Op basis van deze bestanden vormt de machine een rol staalband om tot op de millimeter juist gevormde profielen. Ze zijn voorzien van alle nodige ponsgaten en uitsparingen. De profielen worden tijdens de productie genummerd in overeenstemming met een nummer op het montageplan. Vervolgens worden de profielen frame per frame verpakt. Na aankomst kan de aannemer de woning eenvoudig monteren met behulp van het genummerde plan.

beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

Voor de productie van de koudgewalste profielen gebruikt beSteel staal met een speciale coating. Dankzij deze coating met een hoog magnesiumgehalte is het staal uitstekend beschermd tegen corrosie. Het overzeese transport heeft dus geen invloed op de profielen.

Ook interessant