Algemeen

940 leerlingen strijden voor winst tijdens Vlaamse Houtproef

Op donderdag 14 april nemen 940 leerlingen uit TSO, BSO en BuSO de werktuigen tegen elkaar op tijdens de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkwedstrijd van het land. Op een dag tijd maken ze in de ateliers van 64 scholen een meubelstuk waarvan ze het ontwerp pas die dag ontdekken. Met de 15e editie kerft de houtproef zich stilaan in het collectief geheugen van hout bewerkend Vlaanderen.

Het concept van de wedstrijd is simpel. De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien krijgen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld.

“Naast het klassieke schoolrapport is dit dé manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes én met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Willy Simoens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers, de organisator van deze officieuze olympiade voor schrijnwerk.

Knelpuntberoep

“Bovendien willen we de richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is een overdrijving, maar de situatie is niettemin nijpend”, verduidelijkt de voorzitter. “De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt.”

“Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat richtingen als TSO en BSO een minderwaardige keuze zijn. De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen”, besluit Simoens.

Joke Schauvliege en Franky Demon geven startschot

De Vlaamse Houtproef strikte dit keer ook enkele politici om de wedstrijd officieel te openen (8u30). In West-Vlaanderen geeft Federaal Volksvertegenwoordiger en Brugs schepen van jeugd Franky Demon het startschot van de wedstrijd in het VTI Brugge. In de Gentse school EDUGO (campus Glorieux) in Oost-Vlaanderen tekent Vlaams minister Joke Schauvliege present voor de aanvang van de wedstrijd. In Limburg zal burgemeester van Kinrooi Jo Brouns aanwezig zijn in KaSO Harlindis en Relindis (campus Weertersteenweg, Maaseik).

Prijsuitreiking met minister Kris Peeters

De uitslagen van de wedstrijd worden bekend gemaakt op regionaal en Vlaams niveau. Er zijn met andere woorden regionale prijsuitreikingen en nadien volgt er een Vlaamse prijsuitreiking. Die laatste vindt plaats op 3 juni in De Casino in Sint-Niklaas en wordt bijgewoond door minister van Werk en Economie Kris Peeters. Hij zal de prijzen overhandigen aan de winnaars.

Meer info op: www.houtproef.be

Ook interessant


Build for Life