Architectuur

Architectuur waarvan elk onderdeel noodzakelijk is

Expo ‘Het huis. De mentor. Het archief.’ biedt een unieke inkijk in de wereld van architect Christian Kieckens. Architect Christian Kieckens behoort tot een generatie architecten die in de jaren '70 de basis legden voor de internationale doorbraak van architectuur uit Vlaanderen. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en deSingel brengen in een overzichtstentoonstelling hulde aan een man die van architectuurreflectie zijn handelsmerk maakte.

Voor Christian Kieckens is architectuur veel meer dan enkel het bouwen van huizen, het is een manier van leven. Alles wat hij doet ademt architectuur. Sinds de jaren '70 legt hij zich toe op het onderzoek naar de autonomie van de architectuur: de kerken van Francesco Borromini, de piramide van Cheops, barokkoepels in Bohemen, de Zwitserse neutraliteit, het werk van zijn mentor Pieter De Bruyne, etcetera. Zijn carrière is een zoektocht naar hoe woord en beeld, theorie en geschiedenis versmelten in verbeelding en gebruik. Dit vertaalt zich in de vaak visuele eenvoud van zijn ontwerpen.

De titel ‘Het huis. De mentor. Het archief.’ is een weerspiegeling van drie grote speerpunten in Kieckens’ loopbaan. Kieckens: “In het huis wordt gezocht, bedacht en gebouwd. De mentor kijkt, schrijft en geeft door. Terwijl het archief bewaart, aanreikt en afstand neemt. De architect is hierbij afwezig, wat getoond wordt is wat blijft”.

Ook in de scenografie van de tentoonstelling is deze driedeling merkbaar. ‘Het huis’ is een installatie in textiel op schaal 1:1; “de tent als oorsprong van de architectuur”. ‘Het archief’ toont enerzijds originele tekeningen uit de periode 1974-1995, anderzijds focust dit luik op de kennisoverdracht bij de ontwerppraktijk tussen 1996 en 2015. ‘De mentor’ behelst het docentschap aan diverse architectuurinstituten sinds 1980. Het toont documentatie over studiereizen, uitnodigingen voor gastprofessoren, publicaties en studentenprojecten uit voornamelijk de Open Studio aan de Universiteit Antwerpen.

De essentie van Kieckens’ boodschap, in de tentoonstelling maar ook als architect en als docent, is het creëren van een eenheid in het ontwerp. “Architectuur ontwerpen waar elk onderdeel noodzakelijk is. Niets meer, maar ook niets minder”, aldus Kieckens.

Architectuur waarvan elk onderdeel noodzakelijk is

tentoonstelling

vr 12/02/2016 → zo 05/06/2016
open wo → zo 14 → 18 uur en tijdens avondvoorstellingen
gesloten ma, di en feestdagen
toegangsprijs: €5
tickets te koop bij ingang tentoonstelling

opening

do 11/02/2016 – vernissage en openingslezing om 20 uur in de Blauwe Zaal
gratis
Voor de opening en de lezingenreeks reserveren via
www.vai.be/inschrijven

organisatie Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
curatoren Katrien Vandermarliere en Maarten Lambrechts
tentoonstellingsontwerp Christian Kieckens
grafische vormgeving expo en publicatie Something Els
in samenwerking met het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA)
met steun van de Vlaamse Overheid

Ook interessant