Duurzaam Bouwen

Belevingsdagen op Balmatt-site gestart

Dankzij het project ‘Geothermie voor STEM’ (Science Technology Engineering Mathematics) kunnen leerlingen van het secundair onderwijs voortaan op klasbezoek naar de Balmatt-site in Mol. De bedoeling is om jongeren te laten kennismaken met diepe geothermie of aardwarmte. Gisteren kregen leerlingen van het 5de en 6de middelbaar uit Geel (Kogeka) en Mol (Technisch Instituut St. Paulus) de primeur. Zij maakten als allereerste kennis met het aanbod voor de scholen op de Balmatt-site, in aanwezigheid van gedeputeerde Ludwig Caluwé, de projectpartners, leerkrachten, directies, bedrijfsleiders en ondernemers.

Diepe geothermie speelt een belangrijke rol op het vlak van energie van de toekomst. Als België de bindende doelstelling van 13% hernieuwbare energie tegen 2020 op een efficiënte manier wil halen, dan moeten we meer inzetten op duurzame energie. Eén van de bronnen met een belangrijk potentieel voor groene warmte en elektriciteit in Antwerpen en Limburg is geothermie. Om de energie efficiënt te kunnen verdelen naar de eindgebruikers moet de ontwikkeling van diepe geothermie gepaard gaan met de uitrol van warmtenetten. Reden te meer om jongeren te laten kennismaken met diepe geothermie en warmtenetten. Tijdens een intensief klasbezoek aan ‘Geothermie voor STEM’ worden spectaculaire demonstraties, attractieve presentaties en een unieke tentoonstelling rond diepe geothermie voorzien op het terrein waar de eerste proefboring voor diepe geothermie in Vlaanderen plaatsvindt.

Kempen als pionier diepe geothermie

De Kempen heeft in Vlaanderen een pioniersrol op zich genomen aangaande diepe geothermie. Op 14 september 2015 gaf de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO het startschot voor een proefboring tot ruim 3,5 km op de Balmatt-site. De boring moet aantonen dat er in de Kempen uit grote diepte warm water kan worden opgepompt voor verwarming en elektriciteitsproductie. Indien de boring aan de verwachtingen voldoet, opent dit mogelijkheden voor de bouw van tientallen geothermische centrales en voor de uitbouw van tal van warmtenetten in Antwerpen en Limburg.

“Via dit project willen we nog meer jongeren aanmoedigen om de stap te zetten richting Wetenschap en Techniek. Er is structurele aandacht voor techniek en wetenschap in het onderwijs en een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven nodig. Enkel zo zijn we goed op weg om op termijn antwoord te kunnen geven op de vraag naar technisch geschoold personeel vanuit de markt. En enkel op deze manier kunnen we de talenten van jonge mensen aanwakkeren op technisch vlak. Ook willen we de jongeren laten kennismaken met een belangrijke, duurzame energievorm voor de Kempen en Limburg. Want we hebben de aarde niet als kostbare erfenis in beheer maar we hebben haar te leen van de mensen die na ons komen. Geothermie is voor onze regio de beste stap die we kunnen nemen.” aldus Jan Hendrickx, Algemeen Directeur Voka KvK Kempen.

Uniek STEM-project

“Gezien de sterke maatschappelijke relevantie van dit toekomstgericht project en de noodzaak om het draagvlak voor nieuwe technologieën verder te intensifiëren heeft VITO zich geëngageerd om een STEM-project over diepe geothermie op te zetten”, zegt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO. Reeds van bij het begin van de boorwerkzaamheden op de Balmatt-site heeft VITO scholen uit alle onderwijsnetten en (STEM-)richtingen bij het pro­ject betrokken. “Het diepe geothermie- & warmtenettenverhaal in de brede zin biedt immers aanknopings­punten in heel wat disciplines en is een schoolvoor­beeld van levensecht, eigentijds en duurzaam leren”, aldus projectcoördinator Swa De Schutter. “Het enthousias­me en de bereidheid tot samenwerking van de scholen is erg groot en zeer snel werd de vraag naar klasbezoeken vooropgesteld aangezien er zich momenteel immers een unieke kans aandient om met deze technologieën en infrastructuur kennis te maken.”

Kick-off van de belevingsdagen

Van bij de start was het duidelijk dat de bewustmaking van jongeren voor deze energievorm een belangrijke taak is. “In de komende jaren zal er nood zijn aan heel wat technisch geschoolde mensen om de geothermische centrales en warmtenetten te ontwerpen en aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan pijpfitters, lassers, wetenschappers en ingenieurs. Het klasbezoek biedt scholen een unieke kans om op een eigentijdse manier op het terrein kennis op te doen en interesses aan te wakkeren. Zo willen we met ‘Geothermie voor STEM’ een brug slaan tussen onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap.”, legt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie en innovatie uit.

De leerlingen van het 5de en 6de jaar Biotechnische Wetenschappen van Kogeka Geel en de leerlingen van het 6de jaar Autotechnieken van het TISP in Mol mochten de spits afbijten. Zij brachten als eerste een belevingsbezoek op de Balmatt-site.

Interesse?

Scholen die interesse hebben om deze prachtige energievorm te ontdekken kunnen inschrijven voor een bezoek op www.goodplanet.be/geothermie-voor-stem.

Ook interessant