Algemeen

Bouw ondersteunt initiatief Herstal tegen sociale dumping

De Confederatie Bouw staat volledig achter het initiatief van de gemeente Herstal om een charter tegen sociale dumping te ondertekenen. De gemeente wil openbare aanbestedingen sociaal verantwoord maken. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Dit is een eerste uitdrukkelijk antwoord van een openbare opdrachtgever op het plan voor eerlijke concurrentie dat de sociale partners van de bouw en de regering in juli ondertekenden.”

In dat plan voor eerlijke concurrentie staan in totaal 40 maatregelen om de sociale fraude en dumping in de bouwsector tegen te gaan. Zo wordt onder andere het dragen van een badge (de zogenaamde construbadge) verplicht, wordt de aanwezigheidsregistratie op bouwwerven uitgebreid, wordt het aantal onderaannemers beperkt, is er een centraal aanspreekpunt sociale fraude en is er de uitdrukkelijke vraag van de sociale partners om de loonkosten in de bouw te verlagen.

Maar het plan voorziet ook dat de opdrachtgevers moeten worden geresponsabiliseerd. Wanneer de laagste prijs als enige (of belangrijkste) criterium geldt voor de toewijzing van een opdracht, blijft het heel moeilijk om een dam op te werpen tegen de sociale dumping. De overheid heeft als opdrachtgever een voorbeeldfunctie. Daarom is het initiatief van de gemeente Herstal heel belangrijk en hoopt de Confederatie dat ook andere gemeenten haar voorbeeld zullen volgen.

De tijd dringt immers. Door de oneerlijke concurrentie en sociale dumping zijn er op drie jaar tijd 17.300 jobs verloren gegaan in de bouw. Door misbruik van Europese detacheringsregels worden buitenlandse werknemers in ons land tewerkgesteld onder de marktprijs. Robert de Mûelenaere: “Dit moet een halt toegeroepen worden in het belang van de Belgische werknemers en werkgevers, maar ook in het belang van de overheid, die nog steeds 11% van haar totale inkomsten aan de Belgische bouwnijverheid te danken heeft.”

Ook interessant


Build for Life