Nieuwbouw

Vergeet staal, CRU! Architecten bouwt met bamboe

Bamboe is sterk, groeit snel en rot of beschimmelt niet waardoor het de ideale houtvervanger is. Soraya Stuer en Wouter Jacobs van de speciaalzaak Bamboo Fencing & Bamboo Construct in Meerdonk bouwen momenteel volop aan hun nieuwe woning en kantoor-atelier in – hoe kan het ook anders – bamboe. CRU! Architecten helpt hen daarbij.

De woning en het kantoor-atelier zijn in samenwerking met CRU! architecten ontworpen als een aaneengesloten geheel waarbij het kantoor-atelier en de woning in elkaar overlopen. Het kantoor-aterlier moest apart van de woning functioneren en aparte ingangen hebben, maar ze worden verbonden door een grote passerelle aan de straatzijde en interne deuren. De leefruimte achteraan is verbonden met de tuin en vijvers en baadt in het licht.

Staalvervanger

“Het geheel is opgevat als een sober volume binnen de grotere omgeving door eenzelfde gabarit te volgen,” vertelt architect Sven Mouton van CRU! Architecten. “Intern speelden we met hoge vrijstaande muren waarop een bamboedraagstructuur in het zicht komt. Die draagstructuur wordt met bamboe als een natuurlijk high-techmateriaal voorzien met bamboe als een duidelijke vervanger van staal. De als draagstructuur van het voorste dakdeel ontworpen bamboestructuur geeft een rustige aanblik aan de passerelle aan de straat, met een typologie die verwijst naar gotische gaanderijen en galerijen.”

Lees verder op Architectura

Ook interessant