Architectuur

Aanwezigheidsregistratie voor architecten afgeschaft

Vanaf volgend jaar moeten architecten hun aanwezigheid op werven niet langer elektronisch registreren. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, toont zich verheugd. “Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein is ons gevolgd ”, zegt NAV-directeur Kris Baetens, die het dossier eind vorig jaar aankaartte bij de federale regering. “De regering gaat met deze wet de strijd aan tegen illegale arbeid en sociale dumping. NAV steunt deze strijd, maar het fenomeen is bij architecten onbestaande. We zijn dan ook blij dat architecten één aspect van hun sowieso al zware administratieve last nu toch verlicht zien.”

De aanwezigheidsregistratie is sinds 1 april 2014 verplicht op werven groter dan 800.000 euro. Nog tot eind dit jaar geldt ze voor aannemers, maar ook voor de veiligheidscoördinator, én voor de architect indien hij of zij tot de bouwdirectie behoort (= iedere natuurlijke of rechtspersoon die voor rekening van de opdrachtgever zorg draagt voor het ontwerp of controle op de uitvoering van het bouwwerk.) Wel is het zo dat architecten die optreden als EPB-deskundige of in opdracht van een studiebureau voor de stabiliteit of speciale technieken, zich niet moeten registreren. Ook ingenieurs en studiebureaus ontsnappen aan de verplichting.

Gesprekken NAV sorteren effect

Waarom dan wel voor architecten, vroeg het NAV zich af? “Wij hebben ondubbelzinnig gepleit voor een afschaffing van de verplichting voor architecten. We vonden de effectiviteit van deze wetgeving voor architecten immers zeer twijfelachtig. Bovendien verzwaarde deze wetgeving nog maar eens de administratie van architecten. We hadden hierover eind 2014 enkele gesprekken, en deze hebben gelukkig hun effect niet gemist”, aldus NAV-directeur Kris Baetens.

Uitbreiding naar alle werven

Het systeem wordt op 1 januari 2016 uitgebreid naar alle werven van minstens 500.000 EUR, en zo de komende jaren geleidelijk aan naar alle werven. Ook de betonmixers, actieve vennoten, monteurs van torenkranen, stellingbouwers, buitenlandse leerlingen-stagiair(e)s die werken uitvoeren, projectleiders, ploegbazen en werfleiders worden nu ook allemaal in het toepassingsgebied opgenomen om eenvoud en transparantie op het terrein te waarborgen.

Ook interessant