Algemeen

Antwerpse molens openen de deuren

Molens zijn een prachtig maar kwetsbaar erfgoed. De laatste 30 jaar werd er dan ook hard gewerkt om onze historische molens draaiende te houden. Tijdens de provinciale Molendagen op 30 augustus en 27 september zijn een 25-tal van die molens in de provincie Antwerpen gratis te bezoeken. Onze provincie telt nog heel wat verschillende soorten molens: standaardmolens, bovenkruiers, watermolens, rosmolens …. Nagenoeg alle molens worden in werking gezet en zijn te bezoeken tijdens de provinciale Molendagen.

Molens zijn bijzonder mooi maar ook kwetsbaar erfgoed. Het provinciebestuur werkt daarom actief samen met vrijwillige molenaars aan het behoud en beheer van het resterende molenbestand. Het is immers belangrijk om onze historische molens draaiende te houden, want een molen die stilstaat is sneller aan restauratie toe.

Provinciale steun voor molens

Het provinciebestuur ondersteunt de Antwerpse molenaars om de molens ook na de restauratie in goede vorm te houden. Daarvoor rekent het provinciebestuur naast een ondersteuning van de werking van de koepelvereniging Levende Molens vzw op de actieve inzet van Monumentenwacht provincie Antwerpen.

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitter van Monumentenwacht Provincie Antwerpen licht toe: “Het werk van de vrijwillige molenaars is heel belangrijk. Het gezegde "rust roest" geldt in het bijzonder voor een historische molen. Door regelmatige beweging en trilling van raderen, assen en stenen krijgen houtborende insecten minder kans om zich te ontwikkelen. Bij een werkende molen verkleint ook de kans op zwamvorming omdat lekken sneller worden opgemerkt en er regelmatig verluchting is. In samenwerking met Monumentenwacht wordt de les houtaantasting georganiseerd. De Monumentenwachters reiken tijdens de lessen preventieve maatregelen aan om verschillende vormen van houtaantasting tegen te gaan.”

Met provinciale steun organiseerde Levende Molens vzw het afgelopen jaar enkele specifieke cursussen rond molenzorg zoals weerkunde, touwsplitsen en houtaantasting. Daarnaast werd voor alle molens een EHBO-set aangekocht en voor de vrijwillige molenaars werd aangepaste en veilige werkkledij voorzien.
Levende Molens vzw ontwierp een kaart van de provincie met aanduiding van alle molens, die je als informatiebord in of aan de molen kan opstellen.
De vereniging investeert ook in de aanmaak van een educatieve koffer. Het eerste, al gerealiseerde deel bevat een set met plexi molensteentjes die duidelijk de werking van het scherpsel (groeven) op de stenen illustreert.

Antwerpse molens openen de deuren

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Zondag 30 augustus 2015 van 10 tot 18 uur en zondag 27 september 2015 van 13 tot 17 uur.

Waar:
Verschillende molens in de provincie Antwerpen, voor exacte locaties zie www.levendemolens.be

Ook interessant


Build for Life