Vastgoed

Beschermde rangeerloods in Essen zoekt nieuwe bestemming

Beschermde rangeerloods in Essen zoekt nieuwe bestemming
Het Autonoom Gemeentebedrijf Essen is op zoek naar een private partner die een project wil realiseren in de als monument beschermde rangeerloods te Essen. Geïnteresseerden kunnen nog tot 31 augustus een dossier indienen. De landschapsvereniging Kempens Landschap adviseert de gemeente bij de ontwikkeling en restauratie van de loods en haar omgeving.

Vlakbij het centrum van Essen staat een als monument beschermd rangeerstation dat vroeger gebruikt werd om goederen te controleren die langs de Nederlandse grens kwamen. Deze loods in Vlaamse neorenaissance van meer dan 2000 m2 is sinds 2010 eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen. De gemeente wil graag nieuw leven blazen in de ganse site. Hierbij wordt ze begeleid door de organisatie Kempens Landschap.

De eerste stap is alvast gezet door de aanstelling van een restauratiearchitect die het restauratiedossier van het rangeerstation zal opmaken en de werken zal begeleiden. De keuze viel op het bureau Anno Architecten bvba uit Gent. Zij gaan aan de slag om in overleg met de betrokken instanties het dossier voor te bereiden.

Om aan het leegstaande gebouw en de onmiddellijke omgeving een nieuwe passende functie te geven, is de gemeente nu op zoek naar een private partner. Wie een realistisch en onderbouwd idee heeft, kan reageren op een partneroproep. Gaston Van Tichelt, burgemeester van Essen, legt uit wat zo’n oproep inhoudt: “Met deze oproep willen we mogelijke partners de kans geven om dit prachtige gebouw een nieuwe toekomst te geven. Natuurlijk met respect voor het beschermde gebouw en behoud van het industriële karakter van de loods. Het type van bestemming ligt open, zolang de kandidaat de meerwaarde van het project voor de gemeente kan aantonen. De nieuwe functie moet wel zeker een vorm van gemeenschapsgebruik en toegankelijkheid voor het publiek garanderen.”

Start van een duurzaam traject

Bij de restauratie en herbestemming van het rangeerstation staat duurzaamheid voorop. Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde is enthousiast over deze samenwerking: “De landschapsvereniging Kempens Landschap is de ideale partner om dit dossier in goede banen te leiden. Zij doorliep immers al heel wat succesvolle gelijkaardige trajecten en geeft nu dus ook advies aan aangesloten gemeentebesturen vanuit deze opgebouwde ervaring.”

Ook covoorzitter en gedeputeerde Inga Verhaert gelooft in het project: “De rangeerloods is ideaal gelegen vlakbij de spoorlijn tussen Antwerpen en Roosendaal. Ik ben ervan overtuigd dat hier het potentieel aanwezig is om een mooi project op te starten waar ook de inwoners van de gemeente Essen de vruchten van zullen plukken.”

Kandidaten kunnen nog tot 31 augustus 12.00u een dossier insturen.

Ook interessant