Algemeen

Schenkbelasting verlaagd en groener per 1 juli 2015

Het Vlaams parlement keurde gisteravond het programmadecreet goed. Hiermee is de verlaging, vergroening en vereenvoudiging van de schenkbelasting een feit vanaf vandaag, 1 juli. De schenkbelasting is de belasting die verschuldigd is bij de schenking van roerende en/of onroerende goederen. De Vlaamse schenkbelasting geldt voor schenkingen gelokaliseerd in het Vlaamse Gewest. Om van de Vlaamse schenkbelasting te kunnen genieten, moet de schenker zijn of haar fiscale woonplaats in het Vlaamse Gewest hebben.

De tarieven van de Vlaamse schenkbelasting verschillen naar gelang het voorwerp van de schenking. Er zijn afzonderlijke tarieven voor bouwgronden, andere onroerende goederen en roerende goederen.

De tarieven verschillen ook naar gelang de graad van verwantschap tussen schenker en begiftigde. Hoe verder de graad van verwantschap, hoe hoger het tarief. Voor onroerende goederen zijn de tarieven bovendien progressief, ze nemen toe naar gelang de waarde van het geschonken goed.

In 2004 heeft de Vlaamse Regering de tarieven van de schenkbelasting voor schenkingen van roerende goederen fors verlaagd. Voor de schenking van roerende goederen gelden in het Vlaams Gewest twee tarieven: 3 procent voor schenkingen in rechte lijn, tussen echtgenoten en tussen samenwonenden en 7 procent in de andere gevallen. Deze regeling maakte de zaken eenvoudiger en een flink stuk goedkoper. Deze tarieven zijn vlak, de tarieven blijven ongewijzigd ongeacht de waarde van de geschonken goederen.

Ook voor bouwgronden zijn er verlaagde tarieven ingevoerd. Om van het voordeeltarief te kunnen genieten, moeten de begiftigden of één van hen op het adres van de verkregen bouwgrond hun/zijn/haar hoofdverblijfplaats vestigen en dit binnen de vijf jaar te rekenen vanaf de datum van de schenkingsakte. Deze maatregel is tijdelijk en verstrijkt op 31 december 2019.

Voor schenkingen van familiale bedrijven en vennootschappen werd in 2012 een volledige vrijstelling ingevoerd.

De Vlaamse Regering heeft nu beslist ook de tarieven van de schenkbelasting op onroerende goederen, andere dan bouwgronden, aan te pakken. Deze ingrijpende hervorming heeft drie kenmerken : een verlaging, een vereenvoudiging en een vergroening van de Vlaamse schenkbelasting.

Wat zijn de nieuwe tarieven ?

De ingewikkelde tariefstructuur wordt sterk vereenvoudigd en de tarieven zijn drastisch aangepakt.
In het nieuwe systeem voorzien we voor de rechte lijn nog 4 tariefschalen de tarieven variëren van 3% tot 27%. En voor wie bereid is het goed op energievriendelijke manier te renoveren voorzien we een bijkomende verlaging, de tarieven variëren nog van 3% tot hooguit 18%.

Buiten de rechte lijn worden de huidige drie tabellen vervangen door één uniform en verlaagd tarief.
Waar de huidige tarieven, vandaag oplopen tot 65%, 70% en zelfs 80%, gaan we dit fors reduceren en terugbrengen tot een redelijk tarief dat varieert van 10 % tot 40 %. En opnieuw, voor wie bereid is het goed te renoveren of te verhuren, voorzien we een bijkomende verlaging, waardoor het tarief maximum 31% bedraagt.

Dit zijn de nieuwe tarieven:


De Vlaamse Regering gaat de schenkbelasting niet alleen verlagen en vereenvoudigen, maar ook vergroenen.

Wie bereid is om het verkregen goed te renoveren en zo de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren, kan een teruggave bekomen van een deel van de betaalde schenkbelasting. Deze flankerende maatregel kan een bijkomende stimulans vormen op weg naar een energievriendelijke renovatie van het woningenbestand in Vlaanderen. Actoren op het terrein bevestigen immers dat het patrimonium dat geschonken wordt veelal van hogere ouderdom is.

Het komt er concreet op neer dat de begiftigde die binnen de vijf jaar vanaf de datum van de schenking renovatiewerken laat uitvoeren, zoals omschreven in het Energiebesluit, voor een totaal bedrag van minstens 10.000 euro, exclusief BTW, zoals dit bedrag blijkt uit facturen uitgereikt door aannemers, een deel van de betaalde schenkbelasting zal terugkrijgen.

Het gaat bijvoorbeeld en onder meer om plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie, spouwmuurisolatie.

Deze stimulans om te investeren in energiegerichte renovatie kan een boost geven aan de bouwsector en bij uitbreiding aan onze ganse Vlaamse economie

Ook interessant


Build for Life