Nieuwbouw

Bouwsector past werkzaamheden aan door hoge temperaturen

Vandaag en de komende dagen stijgt de thermometer boven de 30 graden. Bouwvakkers blijven aan de slag maar hun werkgevers nemen extra voorzorgsmaatregelen. Zo worden er onder meer koele dranken voorzien, wordt zoveel mogelijk in de schaduw gewerkt en kan de werkdag vroeger beginnen en eindigen.

Bouwbedrijven nemen dezer dagen extra maatregelen om werken bij deze warme temperaturen draaglijker te maken. Werkgevers moeten bij deze hoge temperaturen een aantal extra maatregelen nemen, ook in de bouwsector is dat het geval. Zo moeten er aangepaste koele dranken ter beschikking gesteld worden en werknemers die blootgesteld zijn aan de zon moeten beschermingsmiddelen krijgen. Dat wil zeggen dat er zoveel mogelijk in de schaduw gewerkt wordt, een hoofddeksel en zonnebril gedragen wordt en zonnecrème wordt gesmeerd.

Bouwbedrijven kunnen ook opteren om de werkdag vroeger te laten beginnen zodat er langer gewerkt wordt in de koele ochtendtemperaturen. Het is mogelijk dat de werkdag om 6 uur ’s ochtends begint en eindigt om 14u30.

In uitzonderlijke gevallen kan er tijdelijke werkloosheid ingeroepen worden omwille van slecht weer, in dit geval dus omwille van de hitte. Maar dan moet de hitte, de werken onmogelijk maken en moet er een oorzakelijk verband zijn tussen de hitte en de onmogelijkheid om te werken. Dit kan enkel als bijvoorbeeld beton krimpbarsten vertoont door de hitte of het materiaal onhandelbaar is geworden bijvoorbeeld bij bepaalde dakwerken, het leggen van asfalt, het aanbrengen van verf of coating.

Pas wanneer de temperaturen erg hoog oplopen gedurende een lange periode, wordt de bouw stilgelegd. Dit was het geval in de zomer van 2003 toen het enkele dagen 37 graden en meer was.

Ook interessant