Architectuur

Bouwstart project van KAAN in Lille

In Lille is de bouw van Chambre de Métiers et de l'Artisanat (CMA) gestart, zo laat KAAN Architecten weten. Samen met Pranlas-Descours Architect & Associates maakte het Rotterdamse architectenbureau het winnende ontwerp bij een internationale competitie in 2007. Het gebouw van CMA is gesitueerd aan de rand van de oude versterkingen van de stad. Het ligt tevens nabij de verkeersader die de stad en de voorstedelijke gebieden met elkaar verbindt. Het landschap kenmerkt zich hier door een netwerk van sporen, wegen en dijken enerzijds, weelderig groen anderzijds.

Horizontaliteit

Bij het ontwerp zijn KAAN Architecten en Pranlas-Descours Architect & Associates (Parijs) uitgegaan van de geschiedenis en de geografie van de plek. De bureaus hebben de locatie benaderd op het niceau van het landschap en van de omliggende wijk. De horizontaliteit van de omgeving keert terug in het gebouwontwerp; het CMA heeft daardoor een monolithische uitstraling.

Het multifunctionele gebouw heeft een gevarieerd programma. De begane grond heeft een publieke functie met onder meer tentoonstellingsruimten. De eerste verdieping huisvest het onderwijsprogramma en de tweede verdieping kantoren. In het hart van het gebouw is het auditorium gesitueerd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant