Architectuur

NAV verwelkomt 2.800ste lid

NAV verwelkomt 2.800ste lid
Belangenvereniging NAV heeft met haar ledenaantal opnieuw een kaap gerond. Mathias Cosijns van het Gentse RUIM architectuur was de gelukkige die als 2.800ste lid door het NAV-bestuur in de bloemetjes werd gezet. Nooit eerder telde NAV zoveel leden. NAV bevestigt daarmee haar rol als grootste en meest representatieve beroepsvereniging voor architecten in Vlaanderen. Ze wil de groei aangrijpen om verder te timmeren aan een duurzame architectensector. Dat en veel meer staat te lezen in het jaarverslag dat NAV zonet publiceerde. “De maatschappelijke rol van de architect versterken, mee timmeren aan een duurzaam beleid en de architectenbureaus bijstaan bij de concrete uitoefening van hun beroep, dat zijn en blijven de krachtlijnen van het NAV-beleid”, betogen voorzitter Kati Lamens en directeur Kris Baetens.

Vorig jaar was er volop gelegenheid om dat alles in praktijk te brengen en werden de bakens uitgezet voor de komende jaren. Want zowel de bouwsector zelf als de brede maatschappelijke context waarin deze sector functioneert, worden gekenmerkt door ingrijpende veranderingen. NAV-directeur Kris Baetens: “In deze boeiende maar ook turbulente periode mogen we zeker niet passief aan de kant staan toekijken, maar moeten we onze stem laten horen en trachten om mee de evoluties te beïnvloeden of waar mogelijk te sturen. Dat doen we door middel van concrete voorstellen die breed worden gedragen en verder reiken dan de belangen van slechts één beroepsgroep. Daardoor zijn de kabinetten sterk geïnteresseerd in onze input en groeien we uit tot een volwaardige gesprekspartner. Dankzij die aanpak wisten we in 2014 een grote geloofwaardigheid op te bouwen bij de beleidmakers, los van hun politieke kleur, en kunnen we effectief wegen op de politieke besluitvorming. Dat biedt ons de gelegenheid de positie van de architect te versterken en de manier waarop hij of zij wordt gepercipieerd, waar nodig bij te sturen.”

Vlaams Bouwmeester en Scholen van Morgen

De manier waarop NAV zich engageerde in de discussie rond het team Vlaams Bouwmeester, past perfect binnen het hierboven geschetste beleid. Via een heel breed overleg heeft NAV alle ervaringen en opinies gebundeld en vertaald naar een reeks constructieve voorstellen waarmee ze in het publieke en politieke debat is gestapt.

Ook in het dossier rond het DBFM-initiatief Scholen van Morgen liet NAV zich horen. NAV-voorzitter Kati Lamens: “Scholen van Morgen heeft de belofte van een snelle en betaalbare inhaalbeweging niet kunnen waarmaken. Met een aantal bij het initiatief betrokken architectenbureaus hebben wij daarom een werkgroep opgericht, hun opmerkingen en kritieken verzameld en op basis van die input een diepgaande analyse gemaakt. Met die vragen hebben we ons in het publieke debat gemengd. Bovendien hebben we, om in overleg te treden met het beleid, een aantal bedenkingen en mogelijke krachtlijnen voor de toekomst geschetst. Want vandaag gaat het om scholen, maar morgen wordt misschien zorg- of andere architectuur gerealiseerd via DBFM-formules.”

Architectuurwedstrijden

In de syndicale werking staan het thema architectuurwedstrijden en de daarmee verbonden problematiek van de bezoldiging hoog op de agenda. Kati Lamens: “Momenteel heerst er een echte wildgroei aan ontwerpwedstrijden. De gestelde voorwaarden zijn vaak dramatisch. Als sector zijn we daarover misschien te lang onmondig gebleven. De afgelopen tijd hebben we daarom voor een aantal specifieke gevallen opdrachtgevers aangesproken en hen uitgelegd wat het probleem is. We hebben daarvoor front gevormd met andere beroepsverenigingen en de Orde van Architecten. In de toekomst zullen we opdrachtgevers nog meer de richting wijzen over hoe ze hun wedstrijden moeten vormgeven.”

Informatie voor architecten: op maat, digitaal of on the road

Naar jaarlijkse gewoonte was 2014 opnieuw goed gevuld op het vlak van informatie. NAV verwelkomde meer dan 9.700 deelnemers op werf- en opleveringsbezoeken, informatiesessies en cursussen van Vitruvius Academy. Ook via geschreven en digitale publicaties houdt NAV haar leden up-to-date. Zo kunnen leden hun individuele vragen stellen aan de NAV-helpdesk. NAV verwerkte in 2014 een totaal van 3.006 vragen, waarvan 29% over waterhuishouding, 24% over EPB en energie, 23% in de juridische context, 10% over management, 8% technische vragen, 5% deontologische, en 1% fiscale. Daarnaast lokte de kennisdatabank op www.NAV.be in 2014 ruim 146.000 unieke bezoekers. Zoekeenarchitect.be klokte in 2014 af op 163.000 unieke bezoekers, zo’n 30.000 meer dan het jaar ervoor.

Ook interessant