Vastgoed

Bijna 10.000 sociale woningen staan leeg in Vlaanderen

Net nu er maar liefst 80.000 mensen in Vlaanderen op de wachtlijst staan voor een sociale woning, staan er 9.571 sociale woningen leeg. Dat is 6 procent van het totale aanbod in Vlaanderen. De leegstand is voor een groot deel te wijten aan de broodnodige renovatiebeweging die de sociale huursector de afgelopen jaren onderging. Men renoveert immers niet per woning, maar per blok. En het is geen sinecure om alle huurders van zo'n blok tegelijkertijd te herhuisvesten. "De sociale huisvestingsmaatschappijen doen wat ze kunnen, maar ze moeten roeien met de riemen die ze hebben. En daar knelt het schoentje. De Vlaamse regering laat hen in de steek," vindt An Moerenhout (Groen). Moerenhout roept minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) daarom op meer werk te maken van het renoveren en bouwen van sociale woningen.

Meer dan 5.000 van die woningen staan langer dan zes maanden leeg en 1.000 woningen zelfs meer dan vier jaar. "Het is ook een doorn in het oog, zowel voor de kandidaat-huurders als voor de sociale huisvestingsmaatschappijen", aldus Moerenhout.

De Groen-politica vindt dat minister Homans dringend meer moet investeren in het renoveren en het bouwen van sociale woningen. "Het herhuisvesten en dus ook het renoveren kan een pak sneller vooruit gaan op het moment dat er meer nieuwe sociale woningen worden gebouwd. De Vlaamse regering moet investeren in het bouwen van sociale woningen. Maar N-VA minister Liesbeth Homans doet het omgekeerde."

Ook interessant