Verbouwen

Recordaantal renovatiepremies aangevraagd

Door de aangekondigde hervorming van de renovatiepremie zijn eind vorig jaar een record aantal renovatiepremies aangevraagd.Waar voordien maandelijks 1.500 aanvragen voor een renovatiepremie werden ingediend, kreeg de administratie in oktober en november 2014 maandelijks meer dan 7.000 aanvragen te verwerken. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) voorziet 54,4 miljoen euro extra om de piek in het aantal aanvragen op te vangen. De renovatiepremie werd eind vorig jaar hervormd tot een belastingvermindering of -krediet waarbij de premie wordt terugbetaald over een 3-jarige periode. Deze wijziging gaf in oktober en november 2014 aanleiding tot een boost in het aantal aanvragen. Die piek veroorzaakt ook een vertraging in de verwerking van de dossiers.

Wie zijn woning renoveert, verbouwt of aanpast, kan onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen van de Vlaamse overheid. Wie specifieke problemen in een woning van minstens 25 jaar oud verhelpt, komt in aanmerking voor de verbeteringspremie van maximum 1.250 euro. 65-plussers die hun woning aanpassen aan de fysieke ongemakken die de leeftijd met zich meebrengt, kunnen beroep doen op de aanpassingspremie. Voor grondige renovaties kan men maximaal 10.000 euro premie krijgen in de vorm van een renovatiepremie.

De renovatiepremie werd eind vorig jaar hervormd tot een belastingvermindering of -krediet waarbij de premie wordt terugbetaald over een 3-jarige periode.

Om die stijging van het aantal aanvragen het hoofd te bieden, werd bij de recente begrotingsherziening het budget voor de uitbetaling van de premies significant opgetrokken met 54,4 miljoen euro. Dit betekent een stijging van 34,2 miljoen naar 88 miljoen euro. Er wordt nu 75 miljoen euro voorzien voor de renovatiepremie en 13 miljoen euro voor de uitbetaling van verbeterings- en aanpassingspremies.

Ook interessant