Nieuwbouw

Bouwsector heeft maatregelen nodig tegen sociale fraude

Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen heeft de strijd tegen sociale fraude bij detachering opvoert zoals ze aankondigde op een congres over arbeidsmobiliteit in Krakau, Polen. De bouwsector heeft zwaar te lijden onder detacheringsfraude. Uit de limosa-cijfers, de online melding voor buitenlanders die tijdelijk in België werken, blijkt dat er in 2014, 92.000 buitenlandse arbeidskrachten op Belgische werven werkten, een toename met 60% ten opzichte van het jaar voordien. Tegelijkertijd daalde de binnenlandse tewerkstelling in de bouw drastisch. Dit is een onhoudbare situatie en er moeten dringend maatregelen genomen worden om een verder sociaal bloedbad in de bouwsector te vermijden. Bouwunie vraagt, minstens tijdelijk, nationale maatregelen tegen fraude toe te laten om een sociaal bloedbad te vermijden.

In de bouwsector in Vlaanderen gingen de voorbije 3 jaar 8700 arbeidersjobs verloren én Vlaanderen telt ook ruim 1800 werkgevers in de bouw minder dan in 2012. Een belangrijke oorzaak is te vinden in de deloyale, frauduleuze detachering van buitenlandse arbeidskrachten. Vlaamse bouwkmo’s blijven opdrachten verliezen, vooral aan buitenlandse bedrijven en aan Belgische bouwbedrijven die buitenlandse onderaannemers inschakelen die niet alle spelregels respecteren. Want zij werken ruim onder de reguliere marktprijzen. En dus is de aanpak van deze frauduleuze detachering een absolute prioriteit om de Vlaamse bouwsector een toekomst te geven.

Bouwunie verneemt dat Europees commissaris Thyssen de strijd opvoert tegen sociale fraude in de bouwsector en juicht de initiatieven toe. “Van de 23.000 Poolse arbeidskrachten die in België komen werken, werkt een groot deel in de bouwsector.”, zegt Jean-Pierre Waeytens secretaris-generaal van Bouwunie. “Bouwunie vraagt dat Europa minstens tijdelijk lidstaten toelaat om een sociaal bloedbad in de sector te vermijden door nationale maatregelen tegen fraude toe te laten, ook al lijken deze in te druisen tegen een aantal Europese basisregels. Van zodra dat de Europese bestrijdingsmaatregelen tegen fraude dan effectief in voege treden, kan men de nationale maatregelen weer intrekken.”

De bouwsector vraagt met aandrang dat Europa haar inningsregels van de sociale zekerheidsbijdragen aanpast. Het zou beter zijn om de lidstaten de sociale zekerheidsbijdragen te laten innen voor alle gedetacheerde werknemers die op hun eigen grondgebied komen werken. Hierdoor verdwijnt het verschil in loonkost tussen de gedetacheerde werknemers enerzijds en de werknemers van een lidstaat anderzijds en wordt de oneerlijke concurrentie en sociale dumping in de bouw daadwerkelijk aangepakt.

Ook interessant