Verbouwen

Minimale installatie-eisen bij renovatie

Sinds januari 2015 worden bouwondernemers geconfronteerd met nieuwe eisen voor de installaties voor werkzaamheden aan bestaande gebouwen, met een stedenbouwkundige aanvraag of melding. Deze installatie-eisen gelden voor nieuw geplaatste, vernieuwde of vervangen installaties bij renovaties en functiewijzigingen in bestaande gebouwen. Het betreft cv-installaties, elektrische warmtepompen, boilers en doorstromers, ventilatiesystemen, verlichtingsinstallaties,…
Aangezien moet aangetoond worden dat een installatie voldoet aan de vooropgestelde eisen, stelde Bouwunie tijdens de infosessies de aanwezigen een nieuwe berekeningstool voor.

Om slecht presterende installaties te ontmoedigen en zo een besparing op energie en CO2-uitstoot te realiseren in het bestaande gebouwenpark, zijn sinds 1 januari 2015 bij renovatie nieuwe installatie-eisen van kracht. Dit heeft grote gevolgen voor het werk van installateurs, aannemers en architecten en daarom organiseerden Bouwunie en NAV, de Vlaamse architectenorganisatie in het kader van hun gezamenlijk project VerKHEn, 4 infoavonden rond dit thema.

VerKHEn promoot het verspreiden van Kennis rond Hernieuwbare Energie bij aannemers, architecten en installateurs en hernieuwbare energie stond dan ook centraal in de thema’s die op deze avonden aan bod kwamen. Sprekers hadden het onder meer over de integratie van warmtepompen als hernieuwbare energiebron in renovatie, de noodzaak van ventileren met warmterecuperatie bij renovatie, het optimaal inregelen van condensatieketels, ventilatiesystemen en warmtepompen via de juiste meettoestellen en de actieve en passieve energiebesparing via de elektrische installatie.

Bouwunie energieconsulent, Luc Dedeyne stelde tijdens deze infosessies ook een gloednieuw en eenvoudig rekenblad voor dat architecten, algemene aannemers en installateurs zal helpen bewijzen dat de installatie voldoet aan de nieuwe eisen. Het aftoetsen van de eisen kan in een minimum van tijd op een correctie manier gebeuren. Per techniek wordt de gebruiker op een overzichtelijk tabblad begeleid in de berekening van de specifieke installatie-eis. Om dit rekenblad in te vullen is geen kennis noodzakelijk van software om EPB-berekeningen te maken. De tool wil in het bijzonder de gebruiker waarschuwen indien niet aan de gestelde eisen wordt voldaan en berekent dan de indicatieve boete.

De infosessies vonden plaats op donderdag 2 april bij Cedubo in Heusden-Zolder, op dinsdag 7 april bij Desco in Wijnegem, op donderdag 9 april in de gebouwen van Niko in Sint-Niklaas en op dinsdag 14 april in het Eandis gebouw in Kortrijk.

Ook interessant