Vastgoed

Belg ruilt Frankrijk in voor Spanje

Belgen die komende zomer een vakantiewoning huren verkiezen voor het eerst sinds lang Spanje boven Frankrijk. Dat blijkt alvast uit cijfers van Interhome, de grootste aanbieder van vakantiewoningen in Europa. Het verschil tussen beide landen is ook opvallend groot, met 20% meer boekingen voor Spanje. Frankrijk verliest terrein met 13%, maar blijft de tweede markt, voor Italië dat er wel 5% op vooruit gaat. Bij de groeilanden ook Duitsland, dat 17% stijgt ten opzichte van vorig jaar, en minder evidente bestemmingen als Griekenland, Denemarken, Finland en Ierland. In het verliezende kamp vinden we naast Frankrijk ook Oostenrijk, dat licht moet inboeten ten opzichte van 2014.

De paasvakantie is achter de rug en de focus van de Belg ligt nu op de zomer. En die zomer zou wel eens een serieuze verschuiving in het vakantiebeeld kunnen teweegbrengen. Want voor het eerst in jaren lijkt Frankrijk niet meer de geliefkoosde bestemming van de Belg te worden voor het boeken van een vakantiewoning. Momenteel heeft Frankrijk een achterstand van 13% ten opzichte van de boekingen in dezelfde periode vorig jaar. En dat is opmerkelijk, vindt ook Thibault Van Look, Commercieel Manager België bij Interhome: “De Belg is sinds jaar en dag verknocht aan Frankrijk. Maar het slechte weer van afgelopen zomer in het zuiden van Frankrijk zou wel eens een rol kunnen spelen in zijn keuzeproces. Daarnaast is het aanbod aan Spaanse vakantiewoningen de afgelopen jaren enorm uitgebreid en gemoderniseerd en is het vluchtaanbod op Spanje evenredig gegroeid. Dat in combinatie met zonzekerheid en scherpe prijzen zou wel eens de doorslag kunnen geven.”

Griekenland groeit uit tot echte vakantiewoningmarkt

Ook Italië profiteert van de achteruitgang van Frankrijk en noteert 5% meer boekingen dan vorig jaar. Voor het bergtoerisme zien we dat Zwitserland zich weet te handhaven en dit ondanks de toegenomen waarde van de Zwitserse Frank. Oostenrijk, daarentegen, moet wel inleveren. En dit ten koste van Duitsland dat al enkele jaren zeer mooie groeicijfers (+17%) optekent.

Tot slot blijkt de Belg ook steeds meer open te staan voor nichebestemmingen als Ierland, Finland en Denemarken. Landen die traditioneel op weinig interesse kunnen rekenen van de Belg, maar die zich wel uitstekend lenen voor een verblijf in een vakantiewoning. Nog opmerkelijker is de stijging van Griekenland met maar liefst 25%. “Griekenland is een typische pakketreisbestemming. Maar de markt van de vakantiewoningen is er uitgebreid, kwalitatief én goedkoop. Iets wat de Belg duidelijk niet ontgaan is”, besluit Thibault Van Look.

Ook interessant