Verbouwen

Erfgoedloods Campus Vesta krijgt 500.000 euro subsidie

De geplande bouw van de erfgoedloods van de provincie Antwerpen op Campus Vesta ontvangt in 2015 nagenoeg de maximale subsidie vanuit het Vlaamse Fonds voor Culturele Infrastructuur. Het bouwproject voor de erfgoedloods op Campus Vesta van de Provincie Antwerpen valt in de prijzen. Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz, honoreert het project met de een subsidie van 500.000 euro via het Fonds voor Culturele infrastructuur (FoCI)

Gedeputeerde voor Cultuur en erfgoed Luk Lemmens is in de wolken: “Het geplande erfgoeddepot wordt werkelijk uniek in Vlaanderen. Met deze steun erkent de Vlaamse regering dit ook. De provincie Antwerpen heeft heel wat expertise op het vlak van duurzaam depotbeleid. We merken dat ons bestek, waarin de eisen die we aan de architecten voor het ontwerp hebben opgelegd, regelmatig als voorbeeld gebruikt wordt door organisaties of besturen die gelijkaardige plannen hebben. De vraag is zelfs zo groot dat we beslist hebben het document binnenkort ter beschikking te stellen via onze website en via Depotwijzer.be. Met onze plannen en met deze Vlaamse steun bouwt de provincie Antwerpen aan de toekomst van het depotbeleid in ons land.”

Het geplande depot voldoet ruim aan de eisen van Vlaanderen op het vlak van toegankelijkheid en duurzaamheid. De geselecteerde projecten moeten uitdrukkelijk aandacht schenken aan de duurzaamheid van de accommodatie en de ecologische impact en de energiezuinige exploitatie ervan.
De provincie zet maximaal in op duurzaamheid met een volledig klimaat neutrale loods die met innovatieve technieken de optimale en langdurige bewaring van stukken garandeert.
Door de geplande grootte laat de loods ook toe dat erfgoedbeheerders en onderzoekers objecten en materialen ter plaatse kunnen consulteren en dat het depot openstaat voor andere dan de eigen collecties.

Eind 2012 kwam er een apart reglement voor Vlaamse investeringssubsidies voor culturele infrastructuur met bovenlokaal belang. Een van de prioriteiten van het reglement zijn de cultureel-erfgoeddepots. FOCI voorziet hiervoor jaarlijks een budget van ca. 2,25 miljoen euro. De provincie vroeg deze subsidie aan voor haar project op Campus Vesta te Ranst. Met succes!

Militaire loods te Campus Vesta in Ranst – Provincie Antwerpen
Militaire loods te Campus Vesta in Ranst – Provincie Antwerpen

Ook interessant