Architectuur

Architectenteam LOW tekent nieuw erfgoeddepot

Architectenteam LOW tekent nieuw erfgoeddepot
© provincie Antwerpen
De provincie Antwerpen selecteerde het ontwerp van Low Architecten voor de bouw van een duurzame en gedeelde Erfgoedloods. De loods zal onderdak bieden aan eigen collecties en ‘erfgoed in nood’. Realisatie is voorzien in 2017 te Ranst. Onder de titel ‘Duurzaam Delen’ stelde de Provincie Antwerpen vorig jaar haar innovatieve visie op een centrale bewaarplaats aan de erfgoedsector voor. Ondertussen werd de volgende stap voor de realisatie van een erfgoeddepot voor de gehele provincie gezet.

Ontwerpteam LOW architecten kwam na een onderhandelingsprocedure met bekendmaking uit de bus als laureaat. In samenwerking met ingenieursbureau Ingenium NV en Stabicom ontwikkelt het architectenbureau uit Antwerpen de Erfgoedloods.

Een oude militaire loods op Campus Vesta te Ranst krijgt een tweede leven. Het depot zal zowel op het vlak van duurzaamheid als het bewaren van erfgoed werken met innovatieve technieken en methodieken. Zo wordt niet enkel de infrastructuur maar ook technische en nieuwe kennis gedeeld met de erfgoedsector.

Blik vooruit

In 2017 zal de eerste fase van dit infrastructuurproject gerealiseerd zijn. Na een testfase zullen er naast provinciale collecties ook erfgoed van andere erfgoedhouders en –beheerders uit de provincie veilig onderdak kunnen vinden.
Zo speelt de provincie onder andere in op de vraag naar ‘noodopvang’ voor erfgoed dat tijdelijke opslag nodig heeft door bijvoorbeeld brand, verbouwingen of verhuis.

Met de realisatie van het masterplan komt de provincie tegemoet aan vele noden van de erfgoedsector en maakt daarmee ook haar regierol waar, die ze op vraag van de Vlaamse overheid opneemt voor de (nog) betere bewaring van het erfgoed in de provincie.

Militaire loods op Campus Vesta te Ranst
Militaire loods op Campus Vesta te Ranst - © provincie Antwerpen

Ook interessant